130 let

Prezident USA George W. Bush | foto: AFP

Bush se setkal s čínskými disidenty

Sport
  •   12:13
WASHINGTON - Americký prezident George Bush se v úterý sešel v Bílém domě s pěti významnými čínskými disidenty. Ve stejný den také vyzval čínského ministra zahraničí Jang Ťie-čch'a, aby Peking respektoval lidská práva.
Bushovými hosty byli bojovník proti čínským táborům nucených prací Harry Wu, aktivista čínského hnutí za demokracii Wej Ťing-šeng, předsedkyně Světového kongresu Ujgurů usilujícího o skutečnou autonomii pro ujgurskou menšinu v Číně Rebija Kádirová a další dva disidenti.

Prezident podle své mluvčí Dany Perinové čínské aktivisty ujistil, že během své cesty na zahájení olympijských her "předá v Pekingu poselství míru". Před schůzkou s disidenty se Bush ještě setkal s Jangem, kterého vyzval k větší aktivitě na poli dodržování lidských práv. Rozhovor s Jangem je součástí americké snahy zvýšit tlak na Čínu před olympijskými hrami, které začnou v Pekingu za devět dní.

Bushovu aktivitu ocenila mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). "Toto je vítaný krok," řekl její zástupce T. Kumar. "Prezident Bush by měl hlasitě mluvit o stavu dodržování lidských práv v Číně, protože tichá diplomacie byla neúspěšná," dodal.
Autor: Lidovky.cz