Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bývalý kouč Kvitové, který nyní vede Šafářovou: Petra toho může ještě hodně dokázat

Sport

  6:36
SINGAPUR (OD NAŠEHO ZPRAVODAJE) - Na Masters už František Čermák byl. Před sedmi lety postoupil v Londýně s Michalem Mertiňákem ze skupiny. Teď se na vrcholný tenisový podnik vrátil, jenom to není Turnaj mistrů, ale mistryň. A Čermák má navíc jinou roli. Už neběhá po kurtu, ale zápasy prožívá na lavičce.

Petra Kvitová. foto: ČTK/AP

Letos se po osmnácti letech na profesionálním okruhu ATP pozvolna proměnil v kouče a začal objíždět podniky WTA.

„Nečekal jsem, že jednou budu trénovat ženský tenis, ale asi to tak mělo být. Dostal jsem dvě skvělé nabídky a práce mě baví,“ řekl českým reportérům devětatřicetiletý Čermák, který vedl Petru Kvitovou a v říjnu zahájil spolupráci s Lucií Šafářovou.

Jak prožíváte tu náhlou změnu?
Musím se tomu co nejrychleji přizpůsobit a dívat se na spoustu věcí jinak. Jsou to větší nervy. Člověk na lavičce nemůže nic ovlivnit. Občas mám chuť skočit na kurt a zahrát výměnu za holky.

Co je na práci kouče nejtěžší?
Snažit se pochopit danou hráčku, každá potřebuje něco jiného. Musíte se vžít do jejich vnímání, myšlení.

V dubnu jste se ze sparingpartnera stal koučem Kvitové. Necítil jste velkou zodpovědnost?
Ano, Petra je jedna z nejúspěšnějších sportovkyň české historie. Jako jedna z mála se držela dlouho v elitní desítce. Letos měla sice výsledkově slabší období, ale to potká každého. Myslím, že bronz na olympiádě ji zase nakopl, turnaje v Asii ji posunuly na vítěznou vlnu. Může toho ještě hodně dokázat.

Trochu jste utekl z otázky. Na lidi kolem dvojnásobné wimbledonské šampionky je přece jen vyvíjen tlak, do toho vysoká očekávání fanoušků. Není to teď se Šafářovou snazší?
To jsem si nepřipouštěl. Nikdy jsem to neřešil, snažím se dělat svou práci na sto procent. Vnímám holky jako tenisové svěřenkyně, co se děje okolo, mě nezajímá. Srovnávat nechci, protože jsem s Luckou teprve krátce.

Troufl byste si poradit Kvitové, koho si má vybrat za trenéra? Měl by to být Čech, či cizinec?
(usmívá se) To musí vědět ona sama.

V čem se nejvíc snažíte pomoci Lucii Šafářově zpět mezi elitu ve dvouhře?
Jsou to maličkosti. Lucka výkonnostně patří do špičky, ale musíme si uvědomit, jaké nemoci a zranění prodělala. Musíme udělat kvalitní fyzickou přípravu před sezonou, jinak se ten zápřah nedá vydržet. Lucka je velký profík, ochotná makat, hodně vydrží. V tomhle se mi podobá. Nebudou nutné velké kompromisy.

Lucie říkala, že prioritou je pořád singl. Ale nyní válí po boku Bethanie Mattekové-Sandsové ve čtyřhře. Jak vás baví práce s týmem „Bucie“?
Hodně! Kolem Bethanie jsou fajn lidi, holky mají vždycky dobrou náladu.

Dovedete si představit, že budete jezdit dalších třeba dvacet let po světě jako tenisový kouč? Není to těžké skloubit s osobním životem?
Zatím mi cestování nevadí. Ale když mi žena řekne, že mě chce mít doma, tak nemám problém skončit. Práce je důležitá, ale prioritou je pro mě rodina. Zatím si žádný termín nedávám. Pětiletá dcera zatím tolik nevnímá, že jsem pryč. Až začne, jsem připraven být víc doma.