Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bývalý rekordman kamarádovi Satoranskému fandí

Sport

  16:00
Praha - NBA v noci musela přepisovat historické tabulky, alespoň ty s českou vlaječkou v kolonce bodů. Tomáš Satoranský díky pětadvacetibodové explozi v zápase na palubovce slavných Bulls o jediný bod vylepšil nejlepší český střelecký výkon v jednom zápase zámořské soutěže.

Český basketbalista Tomáš Satoranský foto: ČTK/AP

Satoranský překonal Welschův rekord v NBA a stal se nejlepším střelcem zápasu

Psal se 6. prosinec roku 2004 a Jiří Welsch v dresu Clevelandu Cavaliers stanovil 24 body nové české maximum v NBA. Ani on tehdy netušil, že to je na více jak příštích 13 let. „Tak o tom jsem nikdy nepřemýšlel, ale pokud mám odpovědět, tak jsem čekal, že by mohl padnout dřív,“ přemýšlí o uplynulých letech, kdy on sám strávil ještě sezonu a půl v zámoří a následovali ho Jan Veselý s Tomášem Satoranským. 

Právě šestadvacetiletý rozehrávač Washingtonu Wizards bývalého kapitána českého národního týmu z čela historických tabulek vymazal. „Nevěnoval jsem tomu takovou pozornost, ale když jsem si to ráno přečetl, tak tam bylo jedno procento „a sakra, už nejsem rekordman“ a 99 %, že mu to přeju. Navíc když se to podařilo právě Tomášovi,“ potěšilo Welsche. Oba hráče totiž pojí velké prátelství. 

Podle svých slov nelituje toho, že už jeho jméno není na prvním místě. Současný hráč Pardubic to očekával a i tuto skutečnost bere sportovně. „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Jediný, který vydrží na věky, je ten Jarmily Kratochvílové, ten žádná žena nepřekoná. Ostatní po nějaké době padnou,“ směje se. 

Svého kamaráda z basketbalových palubovek bedlivě za mořem sleduje. Stejně jako ostatní čeští fanoušci si užívá jízdu, kterou Satoranský za mořem v posledních dnech předvádí. Zkušený basketbalista pro to má ale jednoduché vysvětlení: „Nenazval bych to formou. Je to tou příležitostí, kterou dostal, a on jen ukazuje, co v něm je a čeho je schopný. Není to momentální vzplanutí, které zase pohasne.“ 

Bývalý hráč Golden State, Clevelandu, Bostonu či Milwaukee věří, že Satoranskému pohoda vydrží: „Pokud dostane příležitost, bude hrát dál dobře. Neříkám, že v každém zápase bude dávat 25 bodů. Podstatnější ale je, že s ním Washington hraje dobře a vyhrává. Tomáš po trpělivém čekání využil svou šanci skvěle.“ 

Basketbalista Tomáš Satoranský z Washingtonu nastřílel v NBA v utkání s...
Tomáš Satoranský (31).

A co pokořiteli svého rekordu přeje od blízké budoucnosti? „Hlavně aby ho nebolela hlava,“ poukazuje na Satoranského ošklivé zranění z konce zápasu. „Ať se z toho rychle zotaví, aby si ten moment užíval. Před pár měsíci byl dole z toho, že sedí na konci lavičky. Vsadím se, že teď zažívá nejlepší momenty a to toho ve své kariéře už zažil hodně. Má důvěru trenérů a spoluhráčů a respekt od protihráčů. Když si vzpomenu z vlastní zkušenosti, jsou to skvělé chvíle. Tak ať mu vydrží co nejdéle,“ posílá vzkaz za oceán.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!