Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bývalý šéf atletiky odsouzen. Za korupci a krytí Rusů dostal dva roky vězení a pokutu půl milionu eur

Sport

  15:04aktualizováno  15:50
Paříž - Bývalý předseda mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diack dostal za korupci dva roky vězení nepodmíněně. Soud v Paříži mu dnes navíc uložil dvouletý podmínečný trest a pokutu půl milionu eur (přes 13 milionů korun).

Lamine Diack, bývalý prezident mezinárodní atletické federace IAAF. foto: Reuters

Sedmaosmdesátiletý Senegalec byl potrestán za to, že za peníze kryl dopingové nálezy ruských atletů. Společně se svými komplici se tím podle obžaloby obohatil zhruba o 3,5 milionu eur.

Diack, který stál v čele světové atletiky šestnáct let do roku 2015, byl obžalován také z praní špinavých peněz. Tohoto obvinění ho soud zprostil. Žalobci pro Diacka požadovali čtyři roky vězení a pokutu půl milionu eur.

Někdejší dálkař a později člen Mezinárodního olympijského výboru byl obviněn, že od 23 ruských atletů přijal úplatky ve výši od 100.000 do 600.000 eur, aby skryl jejich dopingové prohřešky a umožnil jim závodit na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 a na mistrovství světa v Moskvě o rok později.

„Ty peníze byly vyplaceny výměnou za plnou ochranu,“ uvedla podle agentury AP soudkyně Rose-Marie Hunaultová. Podle ní tento systém umožňoval atletům, kteří měli být potrestáni, se jednoduše a zcela sankcím vyhnout.

Diack dříve před soudem přiznal, že odkládal disciplinární řízení s ruskými dopingovými hříšníky, ale tvrdil, že žádné úplatky za to nevzal. Jenom prý chránil IAAF, která byla ekonomicky závislá na ruských sponzorech.

Soud potrestal i dalších pět obviněných včetně Diackova syna. Papa Massata Diack, který pracoval jako marketingový poradce IAAF, podle soudu převedl 15 milionů dolarů za televizní práva a další obchodní transakce na účty svých firem. Soud ho poslal na pět let do vězení a uložil mu pokutu jeden milion eur. Diack mladší se k pařížskému soudu nedostavil. Pobývá v Senegalu, který ho odmítl vydat. Tvrdí, že díky své práci pro IAAF si vydělal legálně deset milionů dolarů.

Dva roky vězení s podmínkou a pokutu 140.000 eur dostal bývalý ředitel antidopingového programu IAAF Gabriel Dollé. Bývalý Diackův právník v atletické federaci Habib Cissé byl odsouzen k třem letům vězení, z toho ke dvěma podmínečně. K tomu má zaplatit pokutu 100.000 eur. Za účast v korupční kauze byli potrestáni i někdejší šéf ruské atletiky Valentin Balachničev a bývalý reprezentační trenér Alexej Melnikov, kteří dostali tři respektive dva roky vězení.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...