Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Capellova mise: vzkřísit kolébku

Sport

  10:31
PRAHA - Italská renesance v anglickém fotbale začíná. Nový kouč anglické reprezentace Fabio Capello slíbil, že se svými čtyřmi italskými asistenty vrátí ostrovní mužstvo zpět mezi světovou elitu.

Fabio Capello foto: AFP

„Vždycky jsem chtěl trénovat anglickou reprezentaci. Je to splněný sen a korunování mé kariéry,“ uvedl Capello, který podepsal smlouvu na čtyři a půl roku a stal se nejlépe placeným reprezentačním koučem světa. Za rok si má vydělat šest milionů liber (asi 222 milionů korun).

„Anglie je skvělé mužstvo schopné skvělých výsledků. Musí však znovu nalézt ztracené sebevědomí,“ řekl nový trenér. „Potřebuje nabýt zpět tu statečnost a odhodlanost z minulých let.“

Po nepovedené kvalifikaci na EURO 2008 má Capello úspěšně provést Anglii kvalifikací na příští mistrovství světa v Jihoafrické republice. „Capello může pomoci Anglii získat výsledky, na které už dlouho čeká,“ uvedl Brazilec Leonardo, který pod italským koučem hrál v AC Milán.

Kritici ale jednašedesátiletému trenérovi vytýkají příliš nudný a defenzivně laděný fotbal. „Capellovi je jedno, jak vypadá předvedená hra, hlavně když se vítězí,“ řekl o novém kouči Anglie další z jeho bývalých svěřenců Jesper Blomqvist.

Právě kvůli neatraktivnímu fotbalu byl loni Capello propuštěn z Realu Madrid, přestože jej po dlouhé době dovedl k titulu. Angličtina - učit, či neučit? Capello bude trénovat reprezentační mužstvo poprvé, ale v klubech má stoprocentní úspěšnost. Kam přišel, tam zvítězil. Ligové prvenství získal s AC Milán, AS Roma, Juventusem a Realem Madrid, tedy všude, kde působil.

Prvním jeho úkolem před začátkem jarní části sezony bude naučit se anglicky. „Chci se učit každý den,“ slíbil Ital.

Britský mediální expert Max Clifford mu ale angličtinu rozmlouvá. „Na tiskových konferencích tě to přivede do problémů,“ vzkázal Capellovi. Už teď Anglie spekuluje, jak trenér naloží s Davidem Beckhamem a zda si John Terry nechá kapitánskou pásku.

„Hráči budou vybíráni podle výkonnosti, chování a přístupu k fotbalu,“ ujistil trenér, jehož první test přijde 6. února v přípravě proti Švýcarsku.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...