Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čarovný Ronaldinho získá Zlatý míč

Sport

  10:30
PRAHA - Král se loučil se svou vládou nad fotbalovou Evropou. A byla to grandiózní demonstrace síly. Ukrajinský střelec AC Milán Andrej Ševčenko ve středu večer čtyřmi góly na hřišti tureckého Fenerbahce připomněl, že mu stále ještě patří Zlatý míč pro nejlepšího hráče kontinentu.

Ronaldinho foto: AFP

Už v pondělí večer si ale pro těžký blyštivý balon dojde v Paříži někdo jiný. Je téměř jisté, že Zlatý míč za rok 2005 získá Ronaldinho. Brazilec, který fotbalové zápasy povýšil na večery čarokrásných divů.

Podle španělského deníku Marca už se s trofejí fotil a poskytl velký rozhovor magazínu France Footbal, jenž prestižní anketu vyhlašuje. Typický úsměv záložníka Barcelony bude hned v úterý svítit z přebalu prestižního časopisu.

Ronaldo de Assis Moreira, jak zní fotbalistovo pravé jméno, tak završí unikátní hattrick z trofejí. Loni v prosinci mu volba reprezentačních trenérů v anketě FIFA vynesla titul Nejlepší hráč světa. V září ho ve svém hlasování stejně vyznamenali i profesionální hráči.

Teď je na řadě Zlatý míč. Ronaldinho už ví, že vyhrál. Přesto během posledního týdne neúnavně dokazoval, že si úspěch opravdu zaslouží. V sobotu zničil v prestižním ligovém střetu Real Madrid. V úterý si v Lize mistrů podal Brémy.

Hlavně vyhecovaný souboj s "bílým baletem" znovu dosvědčil Ronaldinhovu výjimečnost. I šokovaní fanoušci Realu, kteří museli snést potupu 0:3, s úžasem zírali na Ronaldinhovy zázračné kousky, včetně dvou úchvatných gólů.

A pak se stala nevídaná věc. Napěchovaný stadion San Bernabeu vestoje tleskal hráči Barcelony.

"Byl to strašně silný moment. Nestává se často, že by vám aplaudovali fanoušci soupeře. O něčem takovém sníte, ale vlastně ani nečekáte, že se to během vaší kariéry stane," žasl Ronaldinho.

Jeho spoluhráči nepochybovali. "Je to nejlepší hráč světa," prohlásil kapitán Barcelony Carles Puyol.

Před dvěma lety dostal Ronaldinho v boji o Zlatý míč pouhý bod. Loni byl třetí. Teď pětadvacetiletý zázrak vyhraje jubilejní 50. ročník. Jako pátý hráč v historii Barcelony. A jako třetí Brazilec (po Ronaldovi a Rivaldovi) od roku 1995, kdy se anketa otevřela všem fotbalistům z evropských soutěží.

Maldini se zase nedočká
Za Ronaldinhem zůstanou další hvězdy i fotbalisté, kteří na vyznamenání čekají už dlouho.

V první pětce se asi znovu objeví legenda AC Milán Paolo Maldini. Letos se blýskl, když ve finále Ligy mistrů vstřelil nejrychlejší gól jeho historie. "Dal bych Zlatý míč Paolovi. Je to velký kapitán a velká osobnost," řekl Ševčenko.

Nedojde ani na dalšího z osvědčených mužů. Francouzskému střelci Thierrymu Henrymu nejsou nic platné neustálé přímluvy kouče Arsenalu Arséna Wengera.

Výš se ocitnou jiní zástupci z Anglie. Druhý zřejmě skončí Frank Lampard, duše Chelsea. Zářil i kapitán Liverpoolu Steven Gerrard, který své mužstvo vedl k senzačnímu trimfu v Lize mistrů.

Nějaké body by mohly připadnout i Česku. V nominaci opět figuruje vítěz z roku 2003 Pavel Nedvěd a také brankář Petr Čech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!