Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ani teroristé Tour nezastavili. Časovku hlídalo 500 policistů, hasičů a speciální letka

Sport

  10:05
BOURG-SAINT-ANGEÓL - I přes teroristické útoky v Nice odstartovala páteční 13. etapa Tour de France dle plánu, ovšem za zvýšených bezpečnostních opatření. Rozhodly o tom regionální úřady departementu Ardèche, kde se páteční časovka jede.

Chris Froome v časovce. foto: Reuters

Závod začal minutou ticha, první závodník - stájový kolega Jana Bárta z Bory Argon Sam Bennett - pak vyrazil na trať mezi Bourg-Saint-Andéol a La Caverne du Pont-D’Arc dlouhou 37,5 km dle plánu v 10:05 hodin. Chris Froome odstartuje v 16:39 hodin.

„Jednali jsme s prefektem a policií a shodli jsme se, že závod musí pokračovat. Etapa se pojede a chceme v ní vzdát čest obětem útoku. Nebudeme ustupovat lidem, kteří chtějí změnit náš způsob života,“ řekl ředitel Tour Christian Prudhomme.

Dle informací webu cyclingnews.com se už příliš bezpečnost na Tour ani zvýšit nedá, jelikož je maximální od jejího začátku. Na dnešní etapu bude dohlížet přes 500 četníků, hasičů, lékařů, speciálních jednotek a letek.

Na pobřežní promenádě jihofrancouzském Nice vjel útočník v nákladním autě do davu lidí, sledujících ohňostroj k výročí pádu Bastily. Nejméně 84 účastníků oslav zemřelo, více než stovka byla zraněna.

Prezident François Hollande označil útok za teroristický čin. V zemi bude o tři měsíce prodloužen výjimečný stav, který byl zaveden po loňských teroristických útocích v Paříži.

Autoři: ,