130 let
Časovkář Filippo Ganna nečekaně vyhrál kopcovitou etapu Gira d'Italia

Časovkář Filippo Ganna nečekaně vyhrál kopcovitou etapu Gira d'Italia | foto: Reuters

Časovkář Ganna nečekaně vyhrál kopcovitou etapu Gira d'Italia, v růžovém zůstal Almeida

Sport
  •   17:16
Camigliatello Silano - Mistr světa v časovce Filippo Ganna z Itálie překvapivě vyhrál kopcovitou 5. etapu cyklistického Gira d'Italia. V růžovém trikotu lídra zůstal Portugalec Joao Almeida, jenž dojel třetí a zvýšil náskok v čele.

Čtyřiadvacetiletý Ganna si po sólovém úniku dojel pro druhou výhru na letošním Giru. Vítěz sobotní úvodní časovky zaútočil v první etapě na italské pevnině po přesunu ze Sicílie v závěrečném stoupání první kategorie na Montescuro. Zhruba 16 km před cílem a pět kilometrů pod vrcholem si Ganna v dešti a mlze vytvořil rozhodující náskok a dal důvod k radosti týmu Ineos Grenadiers, jenž v úterý ztratil kvůli zranění lídra Gerainta Thomase.

Hlavní skupina dojela po 225 kilometrech do cíle v Camigliatello Silano s odstupem 34 sekund. Rakušan Patrick Konrad sice porazil v spurtu o druhé místo lídra Almeidu, ten ale bez problémů uhájil růžový dres. Vzhledem k tomu, že dosud druhý Jonathan Caicedo nabral velkou ztrátu, vede po dnešku Portugalec o 43 sekund před Španělem Pellem Bilbaem.

Čtvrteční 6. etapa zavede peloton z Castrovillari do města Matera a na 188 kilometrech nabídne pouze jednu vrchařskou prémii třetí kategorie.

Autor: ČTK