130 let

Cavendish vítězně projíždí cílem. | foto: ČTK

Cavendish odstoupil z Tour

Sport
  •   13:12
PAŘÍŽ - Cyklistická Tour de France přišla o jednu ze svých největších hvězd. Brit Mark Cavendish, který v letošním ročníku vyhrál čtyři etapy, se rozhodl před dnešním vjezdem pelotonu do Alp odstoupit. Podle vyjádření jeho stáje Columbia je důvodem narůstající únava a snaha co nejlépe se připravit na blížící se olympijské hry v Pekingu.

Britský závodník se stal od roku 2003 prvním cyklistou, který dokázal na Tour vyhrát během jediného ročníku čtyři etapy. Naposledy se to podařilo Italu Alessandru Petacchimu. V celkovém pořadí však Cavendishovi po 14. etapě patřila až 140. příčka s téměř dvouhodinovou ztrátou na vedoucího Cadela Evanse.

Právě po sobotní etapě, v které v závěru hodně ztratil, se objevily spekulace, že Cavendish na Tour skončí. "Je už hodně unavený," řekl manažer stáje Columbia Bob Stapleton.

Třiadvacetiletý Cavendish nedokončil nejslavnější cyklistický závod ani loni, kdy na Tour debutoval. Letos se stal již 24. závodníkem, který předčasně skončil, prvním ze stáje Columbia. Naopak stáj Barloworld již má v pelotonu jen čtyři z původních devíti jezdců, tým Saunier Duval odstoupil po dopingové aféře celý.

Autor: ČTK