130 let

Závěreční dojezd dnešní etapy. | foto: ČTK

Cavendish vyhrál na Tour již druhý sprint

Sport
  •   18:29
TOULOUSE - Britský cyklista Mark Cavendish dnes vyhrál již svou druhou etapu na letošní Tour de France. Po 172,5 kilometrech byl jezdec stáje Columbia nejrychlejší v závěrečném sprintu při hromadném dojezdu celého pelotonu. Osmá etapa nic nezměnila v průběžném pořadí, kde dvacátý Roman Kreuziger ztrácí dvě minuty a 20 sekund na vedoucího Kima Kirchena z Lucemburska.

Před startem ve Figeacu v cyklistickém pelotonu nepanovala právě veselá atmosféra, neboť slavný závod v pátek zasáhl první dopingový případ. Španěl Manuel Beltrán už odcestoval domů, zbylí jezdci Liquigasu včetně Kreuzigra ale v závodě pokračují.

Závěr dnešní etapy (video)

V mírně zvlněném profilu se o rozruch staralo především deštivé počasí, které si vyžádalo několik pádů. Padesát kilometrů před cílem si nepříjemně narazil bok jeden z favoritů Riccardo Ricco, časové manko ale dokázal dojet.

V závěrečných kilometrech se v čele objevila dvojice uprchlíků Jérome Pineau a Amets Txurruka, kteří byli ale čtyři kilometry před cílem pohlceni zrychlujícím pelotonem.

O prvenství bojovali opět elitní spurtéři, nejvíce sil měl vítěz středeční nejdelší etapy Cavendish. Ten tak k dvěma letošním prvenstvím z Gira d'Italia přidal i druhé z Tour. Triumf Columbie podtrhl druhým místem Němec Gerald Ciolek, třetí skončil Francouz Jimmy Casper. Kreuziger dojel ve stejném čase dvaaosmdesátý.

Boj o celkové prvenství na Tour se naplno rozhoří hned v nedělní etapě, která zavede cyklisty do Pyrenejí. Na 224 kilometrech jezdce čekají dvě horské prémie první kategorie.

Výsledky - 8. etapa (172,5 km):

1. Cavendish (Brit.) 4:02:54, 2. Ciolek (Něm.), 3. Casper (Fr.), 4. Freire (Šp.), 5. Förster, 6. Zabel (oba Něm.), 7. Steegmans (Belg.), 8. Chavanel (Fr.), 9. Hushovd (Nor.), 10. Hunter (JAR), ...82. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Kirchen (Luc.) 32:26:34, 2. Evans (Austr.) -6, 3. Schumacher (Něm.) -16, 4. Vandevelde (USA) -44, 5. Meňšov (Rus.) -1:03, 6. Valverde (Šp.) -1:12, 7. Millar (Brit.) -1:14, 8. Devolder (Belg.), 9. Pereiro (Šp.), 10. Lövkvist (Švéd.) všichni -1:21, ...20. Kreuziger -2:20.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat