130 let

Reprezentační trenér Karel Brückner | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Čech? Bude už v únoru

Sport
  •   9:15
PRAHA - V lednu uplyne pět let od chvíle, kdy usedl za reprezentační kormidlo. S týmem dobyl řadu úspěchů, ale i zklamání na MS. „V Německu to byl neúspěch. Nejhorší fotbalové období jsem ale prožil na olympiádě v Sydney v roce 2000,“ řekl Brückner při včerejším setkání se zástupci médií, při němž se bilancovala reprezentační pětiletka, pod kterou je podepsán.

Jak hodnotíte pětileté působení u národního týmu?
Nekoukám se dozadu, fotbal je přítomnost. Ohlédnu se jen za letošní sezonou. Obecně vzato, světový šampionát byl neúspěchem, nepostoupili jsme ze skupiny. A teď máme nadějně rozehranou kvalifikaci o Evropu. Říkám nadějně, na jaře to může být ještě dramatické. Odstup od třetího místa nám ale dává dobré předpoklady.

Vrchol kvalifikace přijde v březnu v duelu s Německem. Bude stát už v brance Petr Čech?
To je spíš otázka pro lékaře, nevím, jak odpovědět. Mluvil jsem s Petrem asi před měsícem, působil na mě vyrovnaným, psychicky silným dojmem. Vyjadřoval se optimisticky. Nejsem odborník, vím, že ho v následujícím období čeká spousta kontrol. Petr ale vyjádřil svůj subjektivní pocit, že bude nejen v březnu, ale už v únoru.

Dlouhodobě mimo hru je i Vladimír Šmicer. Pokud se uzdraví, počítáte s ním na jaře?
Nevzdávám se ho. I když je u něj velká recidiva ve zranění. Vláďa je ale pořád optimistou, má silnou vůli. Potřebujeme ho, ve středu pole nám pořád něco chybí. Proto se nedomnívám, že je pro nás ztracený. Byť jej nemusíme využít na celý zápas, může ho ovlivnit v jeho průběhu.

Záložní řada tedy nesplňuje vaše představy?
Když srovnáme někdejší elitní pětku Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd, Šmicer... Ty přece nejde jen tak nahradit

Brücknerova pětiletka

Češi vyhráli pod Brücknerem 40 z 59 zápasů (úspěšnost 67,8 procenta). Nejblíže jsou podle těchto statistických údajů Francie (64,3 procenta), Španělsko (60,3) a Německo (57,7).

Nejvytíženější hráči v letech 2002-2006: 1. Ujfaluši 4339 minut (50 startů), 2. P. Čech 3975 (48), 3. Jankulovski 3760 (45), 4. Rosický 3491 (43), 5. Poborský 3418 (46), 6. Koller 3264 (46), 7. Grygera 3143 (43), 8. Galásek 3070 (41), 9. Baroš 2978 (45), 10. Bolf 2591 (33).

Nejlepší střelci v letech 2002-2006: 1. Koller 32 branek (průměr 0,70/zápas), 2. Baroš 26 (0,58), 3. Rosický 15 (0,35).

Nedávná neúspěšná příprava s Dánskem ukázala, co pro tým znamená Tomáš Rosický. Dovedete si jeho absenci představit i v kvalifikaci?
Rosický je Rosický. Myslím ale, že zápas nebyl o Rosickém. Byla tam předlouhá přípravná kombinace, ale i další věci, které patří spíš do obranné činnosti. Na nedostatečnou invenci zálohy bych to neviděl.

Nadále nepříznivě se jeví perspektiva Milana Baroše v Aston Ville. Přivítal byste, kdyby v zimě změnil působiště?
To jsou spekulace. Jestli se přestupem všechno vyřeší, no nevím. Pamatuju už spoustu případů, kdy hráč stále přestupoval a přestupoval a žádný efekt to nepřineslo. Jestli Milan přestoupí, bude muset znovu podávat výborné výkony, bude muset nového zájemce přesvědčit, že nevydal finance za něj zbytečně. Takže jestli mu bude líp v Německu, Francii nebo Španělsku, to bychom jen spekulovali. Já ale věřím, že u něj už zlepšení nastalo. Je otázka času, kdy se dostane do formy, která u něj eskalovala na mistrovství Evropy v Portugalsku.

Kouč Aston Villy O´Neill s Barošem ale evidentně nepočítá...
Nevím, jaké důvody má, to by byla z mé strany opět spekulace. Pokud zhodnotím naše možnosti v útoku, Baroše potřebujeme. Je to navíc pořád hráč, který má všechno před sebou.

Právě končíte pětileté období na lavičce národního týmu. Můžete vybrat nejlepší a nejhorší okamžik?
Nejhorší? Asi vypadnutí z mistrovství světa. A nejlepší? Ten teprve přijde.

Autor: