Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čech: Nemyslel jsem na to, co bylo

Sport

  7:48
LONDÝN/PRAHA - Všechno vypadalo jako jindy. Hraje Chelsea, v její brance stojí Petr Čech (24). Jenže gólman tentokrát navlékl na hlavu černou ochrannou přilbu. Po celý zápas v Liverpoolu na něj mířily desítky fotoaparátů a kamer.

Petr Čech foto: Majstr Jiří ČTK

Rovných 98 dnů po zranění lebky chytal Čech zase v ostrém souboji. Ještě včera, při telemostu z Londýna, se v něm tloukla radost z návratu se smutkem z porážky 0:2.

Vrátily se vám někdy během zápasu myšlenky na zranění? 
Ani jednou jsem si na to nevzpomněl. Myslel jsem jen na to, co se stane v zápase, ne na to, co bylo.

Jak se vám po utkání usínalo? 
Usnul jsem asi kolem jedné hodiny, sledoval jsem v televizi sestřihy všech zápasů kola. Pak dávali Ramba. Spát jsem šel až potom.

A noc před návratem? 
Vyspal jsem se poměrně dobře. I když jsem, pokud vynechám pobyt v nemocnici, poprvé po třech měsících nespal ve své posteli. Když člověk cestuje dvakrát týdně a spí na hotelu, tak mu to nepřijde. Teď to bylo jiné. Ale pokud jde o tlak zápasu nebo přítomnost spousty kamer, tak s tím jsem si poradil dobře. Snažil jsem se soustředit jen na to, co se stane na hřišti, a nemyslet na to, co se děje okolo.

Cítil jste, že něco bylo jinak? 
Fotbal se za tu dobu, co jsem byl zraněný, nijak nezměnil. Ani já ho neberu jinak. Je to ta samá hra, kterou jsem hrál odmalička, která patří k mému životu. Snažil jsem se ten zápas odehrát co nejlíp.

Jenže obrana Chelsea vám návrat nijak neusnadnila. První gól přišel hned ve čtvrté minutě... 
Kuijt zachoval chladnou hlavu a míč uklidil k tyči. Měl čas. Nedalo se s ním ani moc pracovat, abych si ho třeba nahnal na jednu stranu.

A druhá trefa, která přes vás zapadla pod břevno? 
To bylo podobné. Pennat zase dostal čas, aby si míč prsama posunul a krásně ho trefil po odskoku.

Mezitím jste však zlikvidoval Riiseho stoprocentní příležitost... 
V zápase to byl bod, který pomohl hlavně mně. Prohrávali jsme, předtím jsem nemusel nic moc řešit. A najednou jsem chytil velkou šanci. Říkal jsem si, tak dobrý, jedeme dál... Zvedlo mi to náladu.

Bylo těžké chytat za obranou, v níž zaskakovali záložníci? 
Týden jsme se připravovali na to, že obranu bude řídit Ricardo Carvalho, jediný stabilní obránce. Nakonec na poslední chvíli vypadl. Onemocněl v noci a až těsně před zápasem se zjistilo, že nemůže hrát. Složení nebylo ideální, ale všichni se s tím snažili poprat. Udělali jsme jednu chybu a soupeř nás za to potrestal. Je to trošku smůla.

Kdy vám vlastně kouč Mourinho oznámil, že v sobotu chytáte? 
Nezáviselo to jen na něm. Důležité bylo i to, zda budu moct nastoupit v helmě. V pátek jsem věděl, že s tím nebude problém. Odcestoval jsem na soustředění, kde se mě trenér zeptal, jestli jsem připravený.

Co vám řekl po zápase? 
Jenom se ptal, jestli je všechno v pořádku. Jestli se to na mě nepodepsalo, jestli mě nebolí hlava.

Seděla vám helma? 
Nejdůležitější bylo, že v ní normálně slyším, má díry na uši. Potřebuju vnímat všechno, co se okolo děje. Člověk se v ní trošku víc potí, ale nebylo to nijak extrémní.

Budete chytat i v úterý v Ligovém poháru s Wycombem? 
Zatím nevím. Ale osobně si myslím, že nastoupím. Každý zápas je teď dobrý, musím chytat co nejvíc.

Autoři: