Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čechům hrozí ústup. Daviscupovému týmu se vrací to, co přehlížel

Sport

  9:00aktualizováno  10:03
PRAHA - Byla doba, kdy se Češi probili až do finále nebo skončili před jeho branami. Byla doba, kdy před dvojicí Berdych-Štěpánek couval jeden soupeř za druhým. Začali jste si v Davis Cupu zvykat na úspěchy? Přibrzděte.

Tomáš Berdych foto: ČTK

"Blýská" se na horší časy. Protože souboj s Kazachstánem ukázal, že překvapivá porážka není zase až tak překvapivá.

"Za Berdychem se Štěpánkem je velká propast," říká tenisvý expert Zdeněk Žofka. "Pak je Hájek a pak další velká propast..." Možná tímhle končí vítězná éra, během níž se český tenis opíjel blahem. A sázel pouze na dvě spolehlivá esa – právě Radka Štěpánka s Tomášem Berdychem.

Radek Štěpánek

Jenže daviscupová partie se hraje s více kartami a Kazaši to o víkendu v Ostravě kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi připomněli. Štěpánek se omluvil. A najednou ho neměl kdo nahradit...

"Nahrazující" Jan Hájek se sice snažil sebevíc, ale prohrál oba zápasy. Stačilo jediné zaváhání Berdycha, aby Česko rázem spadlo do barážových bojů. A taky se tak stalo. I Navrátil po porážce 2:3 připustil: "Mysleli jsme, že Radka můžeme nahradit, jenže jsme viděli, jak nám chyběl. Neříkám, že je nenahraditelný, ale chyběl."

Aktivní hráči spojení s Davis Cupem

Tomáš Berdych (25 let) - 7. v ATP, dvouhra: Na své jedničce tým staví. Ani on ale nemůže vždy vyhrávat všechno.

Radek Štěpánek (32 let) - 67. v ATP, dvouhra: Další důležitý článek. Před zápasem s Kazachstánem se omluvil kvůli chřipce a absence se hned projevila.

Jan Hájek (27 let) - 98. v ATP, dvouhra: Na Davis Cup jezdí pravidelně, takže s ním má zkušenosti. Teď se ovšem znovu projevila jeho nevyrovnanost.

Jiří Veselý (17 let) - 848. v ATP, dvouhra: Do týmu v Ostravě zatím jen nahlédl, i když si za daných okolností mohl zahrát pátý duel, kdyby o nic nešlo.

Ivo Minář (26 let) - 171. v ATP, dvouhra: Dříve býval v týmu, jenže už šestkrát letos vypadl v 1. kole nevýznamných challengerů a zůstal neperspektivní.

Jan Hernych (31 let) - 180. v ATP, dvouhra: O něm se poslední týdny namluvilo hodně. Nedohodl se s týmem na účasti a dveře do něj si už zavřel.

Lukáš Dlouhý (27 let) - 11. v ATP, čtyřhra: Úloha deblového specialisty je jasná. Šanci ale dostane spíš v případech, že chybí Berdych nebo Štěpánek.

František Čermák (34 let) - 30. v ATP, čtyřhra: Zkušený deblista má letošní bilanci 4 výhry/7 proher. S jeho věkem už navíc nelze počítat do budoucna.

Dušan Lojda (22 let) - 232. v ATP, dvouhra: Předloni byl na finále ve Španělsku, ale tam jako levák jen připravoval spoluhráče. Na Davis Cup nemá.

Najednou pláče nad hrobem, kterým mu mnozí hrozili. Bylo jasné, že dva koně nemohou vůz táhnout pořád. A že jednou se kolo utrhne. Místo toho, aby dříve na důležitý debl postupně začleňoval své další hráče, kteří tahounům uleví, hrávali ho zase Štěpánek a Berdych.

A tak teď druhý jmenovaný musel jít do tří bitev během 48 hodin. "Dalo by se o tom polemizovat, na druhou stranu až na USA nemá klasický deblový pár nikdo," říká Žofka. "Jsme od idálního stavu daleko."

Nezdravé klima uvnitř týmu
Za fiaskem Čechů stojí ale více faktorů než jen Štěpánkova absence. Kromě příliš úzkého kádru možná hrálo roli i lehké podcenění soupeře – vždyť veřejnost brala postup jako jasnou záležitost.

(Ne)přízni osudu paradoxně nahrál Kazachům i hotelový incident s vykradenými pokoji. "Viděl jsem pak Golubjova pořádně namíchnutého. Jako by proti Berdychovi začal do míčků mlátit ze vzteku," komentoval svazový šéf Ivo Kaderka soupeřův životní výkon. A pak je zde ještě jeden fakt: ne úplně zdravá atmosféra v týmu...

Dokazuje to kauza kolem hráče Jana Hernycha, o níž se před dvěma týdny tolik napsalo. Tohle není tenista, jenž by Čechy spasil, ale když už nic jiného, poodhalil alespoň skutečné poměry ve výběru.

Kromě toho, že se s Navrátilem nedohodli na finanční odměně, nazlobilo ho hlavně to, že mu kapitán oznámil nominaci nikoliv osobně, ale přes šoféra týmu. "Pozadí trochu znám, ta atmosféra ideální nebyla," připouští Žofka. "Po výhře by se na to nekoukalo."

Jenže čeští tenisté prohráli a na další šanci budou čekat rok, zvládnou-li samozřejmě baráž. Pak bude 32letý Štěpánek opět blíž konci kariéry. Berdych zůstane sám.

Možná. Jedna naděje tu přece jenom je – světová juniorská jednička Jiří Veselý. Ovšem, je to obrovský talent. Ale nikde není psáno, že za pár let bude platným členem.