Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čechy porazily na olympiádě Moravu 12:2 na medaile

Sport

  7:58aktualizováno  14:59
PRAHA - Ve víkendovém vydání Lidových novin položil Zbyněk Petráček ve svém komentáři otázku, zda už někdo zkoumal olympijskou úrodnost českých regionů. Odpověď zní: ano. Podívejte se, které oblasti jsou v Česku nejúspěšnější „líhní“ olympijských šampionů.

Pětibojař pyšně svírá českou vlajku. foto: Reuters

Z londýnských her si Češi odvezli deset medailí, z toho čtyři nejcennější - zlaté. K vyrovnání našeho nejlepšího výkonu v roce 1996 v Atlantě stačila už jen jedna bronzová. Národní barvy hájila v Anglii výprava 133 českých sportovců ze všech koutů republiky, nejvyšších ocenění se ale dočkali převážně rodáci z Čech.


Zobrazit na větší mapě

Na medaile nejbohatší je bezesporu Praha se čtveřicí bronzových rychlostních kanoistů, stříbrnou deblistkou Lucií Hradeckou a kajakářem Vavřincem Hradilkem a zlatým pětibojařem Davidem Svobodou.

Jen pár kilometrů od hlavního města se narodil také skifař Ondřej Synek. Stříbrnou medaili přivezl do středočeského Brandýsa nad Labem.

ČTĚTE VÍCE:

I druhá polovina stříbrného týmu tenisek pochází z Čech. Andrea Hlaváčková se totiž narodila v Plzni. Na opačné straně Čech má svůj domov zase Jaroslav Kulhavý, který vybojoval zlatou medaili v poslední den her. Biker na fandy ze „svého“ Ústí nad Orlicí nedá dopustit.

Medailově úrodnou oblastí je také Liberecko. Přímo z města pod Ještědem pochází atletka Zuzana Hejnová s bronzem a sousední Jablonec je domovem fenomenální oštěpařky Barbory Špotákové, svěřenkyně Jana Železného z nedaleké Mladé Boleslavi.

Východ paběrkuje

Oproti tomu čest Moravanů zachránily v olympijském klání pouze dvě ženy. Skifařka Miroslava Knapková sice trénuje na umělém kanále v Račicích u Prahy, jejím rodištěm je ale jihomoravská metropole Brno.

ČTĚTE TAKÉ:

Z blízkého Valašska zase pochází pětadvacetiletá sportovní střelkyně Adéla Sýkorová. Část Slezska, která je součástí Česka, reprezentovaná například nadějnou tenistkou Petrou Kvitovou z Fulneku, vyšla z londýnských her dokonce úplně bez medaile.

JménoMedaileRodné město
Miroslava KnapkovázlatáBrno
Jaroslav KulhavýzlatáÚstí nad Orlicí
David SvobodazlatáPraha
Barbora ŠpotákovázlatáJablonec nad Nisou
Andrea HlaváčkovástříbrnáPlzeň
Lucie HradeckástříbrnáPraha
Vavřinec HradilekstříbrnáPraha
Ondřej SynekstříbrnáBrandýs nad Labem
Zuzana HejnovábronzováLiberec
Daniel HavelbronzováPraha
Lukáš TrefilbronzováPraha
Josef DostálbronzováPraha
Jan ŠtěrbabronzováPraha
Adéla SýkorovábronzováZlín

Dodatek

Článek s mapou regionů, odkud pochází nejúspěšnější členové české olympijské výpravy, vyvolal mezi čtenáři bouřlivé reakce. A to často velmi negativní. Je potěšující, že většina čtenářů brání jednotu historických území Čech, Moravy a části Slezska. Tento článek ji však v žádném případě nepodkopává.

Když s obdobnou mapou přišel britský deník The Economist, mohl konstatovat, že olympijské hry posilují britského ducha, protože ostrovní medailisté pocházejí rovnoměrně ze všech zemí Spojeného království.

Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček tak ve své sobotní poznámce položil řečnickou otázku, proč se tímto pohledem nezaměřit také na české olympioniky. Server Lidovky.cz jeho výzvu přijal a z výsledků vyplynulo, že oproti Velké Británii bodovali na letošní olympiádě převážně rodáci z Čech. 

Nehledejte v tomto přehledu postranní úmysly. Jde pouze o jednu z mnoha olympijských statistik, která tvoří pouze jeden ze střípků mozaiky tohoto nejprestižnějšího svátku sportu.

Autor: