Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Černý červenec profi boxu: Tři násilná úmrtí bývalých šampionů

Sport

  15:32aktualizováno  15:49
PRAHA - VIDEO Na červenec roku 2009 nebudou fanoušci profesionálního boxu vzpomínat rozhodně v dobrém. Především obdivovatelé lehkých vah. Během necelého měsíce totiž přišel boxerský svět o čtyři bijce, z toho tři, kteří se mohli nazývat legendami.

Vernon Forrest. foto: AFP

Alexis Argüello (19.4.1952 - 1.7.2009)
Argüello v akci (vpravo).
Vše začalo hned první den prvního prázdninového měsíce. Ve věku sedmapadesáti let se zastřelil nikaragujský národní hrdina Alexis Argüello. Důvod sebevraždy? Neznámý. Argüello byl během druhé poloviny 70. let a první poloviny 80. let minulého století jedním z nejlepších boxerů v lehké welterové do 63,5kg (následně i welterové do 66,7kg) váze. Za kariéru vyboxoval 90 zápasů, celkem 65 ukončil před časovým limitem, pouze osmkrát v ringu poznal přemožitele a celkem vybojoval třikrát pás mistra světa.

Arturo Gatti (15.4.1972 - 11.7.2009)
Arturo Gatti.
Neuběhly ještě ani dva týdny a v sobotu 11. července v brazilském Riu zavraždila Amanda Rodriguesová další boxerskou legendu Artura Gattiho, kterému bylo sedmatřicet let. Nepovedené druhé líbánky manželského páru, který tím chtěl vyřešit dlouhodobé neshody především kvůli ročnímu synovi, skončily naopak tragédií. Také Gatti získal jeden ze svých dvou mistrovských pásů v lehké welterové váze, ve které svedl bitvu nazvanou "Trilogií století" s Mickym Wardem (dvakrát jej porazil). V ringu se utkal také s De la Hoyou a Floydem Mayweatherem Juniorem.

Marco André Nazareth (?.?.1986 - 22.7.2009)
Marco André Nazareth.
Přesně o týden později začala další tragická boxerská událost. Mladý mexický boxer opět lehké welterové váhy Marco André Nazareth je knockoutován Omarem Chávezem a ještě v ringu kolabuje. O čtyři dny později v nemocnici na následky těžkého poranění hlavy teprve třiadvacetiletý boxer umírá v nemocnici v Puerto Vallarta.

Vernon Forrest (12.1.1971 - 25.7.2009)
Vernon Forrest.
A 27. července přichází smutná zpráva z americké Atlanty. Osmatřicetiletý a stále aktivní bývalý šampion lehké střední váhy (do 69,9 kg) Vernon Forrest se stal v sobotu (opět) obětí loupežného přepadení. Forrest se rozhodl postavit útočníkům na odpor, ovšem zaplatil za svou odvahu životem.

Násilníci jej totiž chladnokrevně zastřelili. Incident se podle policie odehrál u čerpací stanice. Když lupiči hodlali odjet s Forrestovým vozem, v němž seděl syn jeho přítelkyně, boxer se jim v tom pokusil zabránit. Pachatelé po střelbě z místa činu uprchli. 

Forrest (v profi ringu padl jen třikrát ze 45 zápasů) před sedmi lety slavně sebral titul Shaneovi Mosleymu, do té doby neporaženému šampionovi organizace WBC. Mosleyho, který byl považován za nejlepšího boxera své doby v této váhové kategorii, sestřelil také v odvetě půl roku po první duelu. Mosley následně o rok později porazil "Zlatého chlapce" Oscara De la Hoyu.

JAK ŠEL ČAS - VŠE O TRAGÉDIÍCH