Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Češi byli blízko první medaile. Kostelecký ale souboj o bronz prohrál

Sport

  20:30
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Byl kousek od zisku bronzové medaile, nakonec však na ní David Kostelecký nedosáhl. V souboji o třetí místo v trapu podlehl 9:13 Britu Edwardu Lingovi a skončil čtvrtý. Nedokázal tak přidat další medaili k osm let starému triumfu z Pekingu. Zlato získal chorvatský brokař Josip Glasnovič, ve finále zdolal Itala Giovanniho Pelliela 4:3 v rozstřelu.

David Kostelecký foto: ČTK

Jednačtyřicetiletý Kostelecký postoupil z dvoudenní kvalifikace na olympijské střelnici jako pátý.

V šestičlenném semifinále pak trefil 13 z 15 terčů, zatímco úřadující vicemistr světa Ling o jeden méně a musel absolvovat dodatečný rozstřel o postup s Egypťanem Ahmedem Kamarem.

V duelu o bronz sice Ling minul první ránu, ale brzy si před českým reprezentantem vypracoval tříbodový náskok. Medaili si zajistil už předposledním výstřelem.

„Tak mrzí mě to, samozřejmě, ale musím to zase hodnotit tak, že jsem do finále šel s nejmenším nástřelem, takže jsem se posunul z šestého místa na čtvrté,“ řekl novinářům Kostelecký. „Kluci stříleli celý den lépe, takže to dopadlo, jak mělo. Zasloužili si to,“ prohlásil.

Kdyby bylo jasno, je to lepší

Příčinou porážky v rozstřelu mohla být i skutečnost, že Kostelecký už přestával vidět a zpomalovaly se mu reakce očí.

Nad střelnicí se totiž zatáhlo a český střelec vinou astigmatismu při pohledu do mraků neviděl terče. Už od roku 2004 kvůli tomu nosí speciální brýle.

„Kdyby bylo jasné počasí, bylo by to lepší. Tušil jsem, že je zle, když jsem tam jednu ránu poslal asi čtyři metry vedle, protože jsem to uviděl pozdě,“ vysvětlil.

Letní olympijské hry Rio de Janeiro 2016, 8. srpna, trap muži - kvalifikace....
David Kostelecký v olympijské finále.

„Ale jsem rád, že to takhle dopadlo, pohřbil jsem kvůli tomu závodu sezonu,“ upozornil, že dnes byl letos poprvé ve finále. „Kdybych doma žádnou olympijskou medaili neměl, bylo by to horší,“ řekl.

Šestačtyřicetiletý Pellielo získal v trapu už čtvrtou olympijskou medaili a potřetí skončil na druhém místě. Stříbro bral v Aténách 2004 a pak i v Pekingu za Kosteleckým.

V Riu trefil v kvalifikaci 122 terčů a o dva body ji vyhrál, v semifinále minul jen jednou a finále ztratil až čtvrtou ránou v rozstřelu.

Autoři: ,