Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou krok od vyřazení.

Sport

  16:37
MOSKVA - Čeští tenisté dnes ve čtvrtfinále Davisova poháru s Ruskem v Moskvě prohráli čtyřhru a domácí tým dělí jediná výhra od postupu mezi nejlepší kvarteto soutěže. O druhý bod pro Rusko se postarali Nikolaj Davyděnko a Igor Andrejev, kteří porazili Radka Štěpánka s Pavlem Víznerem 3:6, 6:3, 7:5 a 6:4.

Čeští tenisté Pavel Vízner (vlevo) a Radek Štěpánek (druhý zleva) v Moskvě utkali ve čtyřhře čtvrtfinále Davisova poháru s Nikolajem Davyděnkem a Igorem Andrejevem (vpravo). foto: ČTK

Oba nehrající kapitáni pozměnili sestavy, které nahlásili při čtvrtečním losování. Jaroslav Navrátil místo Lukáše Dlouhého nasadil Štěpánka, Šamil Tarpiščev poslal na kurt Andrejeva místo Michaila Južného. Čeští tenisté, kteří společně hráli třetí zápas v kariéře, vstoupili do utkání lépe.


"V prvním setu se nám dařilo využívat šance. Dokázali jsme plnit taktiku, ale oni se pak zlepšili a už to nefungovalo. Zkoušeli jsme to měnit, ale nepomohlo to. Soupeři se rozehráli tak, že jsem občas měl problém vidět míč," řekl Vízner České televizi.

Rusové se v dalším průběhu výrazně zlepšili na servisu a znatelně přitvrdili. Davyděnko místo minel předváděl skvělé returny i prohozy a Andrejev mu zdatně sekundoval nejen od základní čáry, ale také na síti.

V druhém gamu čtvrtého setu se Češi po dvou setech bez jediné šance konečně dostali k brejkbolu, ale Vízner těžký volej z prostoru hluboko pod sítí nedostal přes pásku. Vzápětí znovu ztratil servis a Rusové se ujali vedení 3:1. Další šanci na brejk už čeští tenisté nedostali, Andrejev symbolicky ukončil zápas čistou hrou při vlastním podání.

K postupu do semifinále tak Češi potřebují vyhrát obě nedělní dvouhry. Do první je proti Berdychovi zatím nahlášený Andrejev, ale dá se očekávat, že místo něj nastoupí Davyděnko, kterého zatím český tenista ani v jednom ze šesti vzájemných zápasů neporazil. Pak by se měli utkat Štěpánek s Maratem Safinem.

Výsledek:

Rusko - ČR 2:1 po čtyřhře

Davyděnko, Andrejev - Štěpánek, Vízner 3:6, 6:3, 7:5, 6:4.

Statistika:

Esa: 6:3. Dvojchyby: 5:6. Nevynucené chyby: 47:52. Vítězné míče: 35:28. Využité brejkboly: 3 z 12/1 z 5. Celkem získané míče: 131:114. Čas utkání: 2:58 h.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...