130 let

Tomáš Kaberle a Jaroslav Balaštík oslavují gól v ruské síti | foto: ČTK

Češi jsou v semifinále!

Sport
  •   18:10
RIGA - Dramatická jízda českých hokejistů v Rize nekončí. Hadamczikovi svěřenci porazili v dnešním čtvrtfinále Rusko 4:3 v prodloužení a postoupili do víkendových bojů o medaile. Semifinálovým soupeřem bude českému týmu Finsko, které si poradilo s Běloruskem.

Čeští hokejisté mají dál  šanci obhájit v Rize svůj loňský triumf z Vídně. Ve čtvrtfinále mistrovství světa dnes porazili Rusko 4:3 v prodloužení, když rozhodující branku vstřelil v 68. minutě Zbyněk Irgl.

Český tým začal klíčové utkání turnaje aktivně a již po jedenadvaceti vteřinách vyzkoušel pozornost Sokolova Hlaváč, Hnilička si první zákrok připsal až na konci druhé minuty. Krátce nato ale již inkasoval, když chybu české obrany potrestal osamocený Ovečkin. Nejproduktivnější nováček zámořské NHL si tak připsal již šestý gól na šampionátu.

Úřadující šampioni se snažili na branku soupeře odpovědět, Irglova střela v deváté minutě ale skončila jen v Sokolově lapačce. Poté se na dlouhou dobu hra přesunula před Hniličku. Švédský sudí Vinnerborg vyloučil v rychlém sledu tři jeho spoluhráče, Plekance navíc na dvě plus dvě minuty a sborná dostala dvouminutovou početní převahu pěti proti třem.

Ovečkin mohl sice několikrát přidat druhý gól, ale nepodařilo se mu to. Svěřenci trenéra Hadamczika se poté ubránili i ve čtyřech hráčích v poli, a ustáli tak více než pět minut dlouhou přesilovku Rusů. Do druhé třetiny český kouč udělal dvě změny v sestavě, když vyměnil Bulise s Hlaváčem na křídle první a druhé formace. O vyrovnání se postarala klasická přesilovková formace vedená kapitánem Výborným. Sokolova překonal obránce Kaberle, který se tak dočkal svého prvního gólu na turnaji.

Ofenzivně vedený zápas, který předčil předešlé čtvrtfinálové duely, nabízel i nadále řadu zajímavých momentů. Na ruské straně byli vidět zejména mladíci Malkin a Ovečkin, na české měl blízko k brance Hejda či Hlaváč. Oba však přestřelili. Velkou šanci přidat druhý gól měl Hadamczikův tým ne 34. minutě, kdy si i on vyzkoušel přesilovou hru pět na tři.

Blíže k brance však měli Rusové. Malkin vystihl rozehrávku Kaberleho a Michálka a řítil se sám na Hniličku, puk mu však při zakončení utekl. Při pokračující klasické převaze Plekanec puk za Sokolova dotlačil, sudí Vinnerborg ale předtím přerušil hru. Čechům nebylo nic platné, že se jim podle vyjádření Kaberleho poté omluvil za předčasnou reakci.

Česko se přesto vedoucího gólu dočkalo. V závěru druhé třetiny se sice opět připomněl Ovečkin, ale ve 44. minutě prostřelil sedm vteřin před koncem přesilové hry Sokolova Hlinka a připsal si stejně jako Kaberle premiérový úspěch na mistrovství. Sborná však velmi rychle náskok soupeře vymazala. O 81 vteřin později vyhrál Grigorenko buly a Mozjakin vyrovnal. České reprezentaci se dnes neobvykle dařily přesilovky, což na konci 48. minuty potvrdil Štefan, který svému týmu vrátil vedení.

Ruský kouč Krikunov ve snaze o vyrovnání posunul do útoku k Ovečkinovi a Malkinovi Sušinského a vytvořil nejsilnější možnou formaci. Té se však vyrovnat nepodařilo ani při Hubáčkově vyloučení. S blížícím se koncem normální hrací doby nápor sborné rostl a 80 vteřin před možným závěrem duelu začalo Rusko riskovat bez brankáře. A vyplatilo se mu to. Hniličku překonal s pomocí tyčky Alexej Michnov a ke slovu muselo přijít desetiminutové prodloužení hrané se čtyřmi hokejisty na každé straně.

V něm měli lehce navrch ruští hráči, ale prosadilo se české mužstvo. Irgl prokázal svou chladnokrevnost v zakončení a v čase 67:58 rozhodl o postupu svého celku mezi čtveřici nejlepších.

Soupeřem českých hokejistů budou v semifinále Finové. Stříbrní medailisté z únorových olympijských her porazili v posledním čtvrtfinálovém zápase šampionátu Bělorusko 3:0 a do elitní čtveřice týmů postoupili po čtyřech letech.

Výsledky:
Rusko - Česká republika 3:4 v prodl. (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Ovečkin (Malkin, Kulemin), 46. Mozjakin (Grigorenko), 59. Alexej Michnov (Aťušov, Ovečkin) - 26. T. Kaberle (Výborný, Erat), 44. J. Hlinka, 48. Štefan (T. Kaberle), 68. Irgl (Výborný). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) - Takula (Fin.), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 8:9. Využití: 0:3. Diváci: 8082.

Sestavy:
Rusko: Sokolov - Aťušov, Kolcov, I. Nikulin, Žukov, Bykov, Kuljaš, Chomickij, Kručinin - Kulemin, Malkin, Ovečkin - Alexej Michnov, Archipov, Semin - Sušinskij, Jemeljejev, Zaripov - Grigorenko, Gorovikov, Mozjakin. Trenér: Vladimír Krikunov.
Česká republika: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Krajíček, Hejda, Richter, Škoula - Erat, Výborný, Hlaváč - Tenkrát, Štefan, Bulis - Balaštík, J. Hlinka, Hubáček - Irgl, Plekanec, Rolínek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Finsko - Bělorusko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 10. Hahl (J. Ruutu, Bergenheim), 44. Peltonen (Nummelin, O. Jokinen), 55. O. Jokinen (Peltonen, Nummelin). Rozhodčí: Savage (Kan.) - Jakobsen (Dán.), Pouzar (ČR). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. Diváci: 7500.

Sestavy:
Finsko:
Norrena - Nummelin, Berg, Kukkonen, Lehtonen, Luoma, Saravo, Mäntylä - J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen - Kallio, Viuhkola, Hentunen - T. Ruutu, M. Koivu, Miettinen - Hahl, Bergenheim, J. Ruutu - Pirnes. Trenér: Erkka Westerlund.
Bělorusko: Mezin - Makrickij, Denisov, Svito, Kosťučenok,  Jerkovič, Rjadinskij - Ugarov, Michalev, Dudik - Zadělenov, Antoněnko, Skabelka - Kurilin, Meleško, Čupris - Kosticyn,  Kukuškin, Grabovskij - Savin. Trenér: Glen Hanlon.

Autor: ČTK