Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou ve čtvrtfinále Davis Cupu

Sport

  19:45
OSTRAVA - Čeští tenisté si už po dnešní čtyřhře zajistili postup do čtvrtfinále Davisova poháru, kde šest let chyběli. Rozhodující třetí bod v utkání prvního kola Světové skupiny proti Belgii v Ostravě získali Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, kteří porazili pár Kristof Vliegen, Olivier Rochus v dramatické pětisetové bitvě 6:7, 7:6, 7:5, 5:7 a 6:4. Příštím soupeřem českého týmu bude vítěz zápasu Rusko - Srbsko, které v Moskvě prohrává 1:2.

Tomáš Berdych. foto: JOE KLAMAR AFP

Oproti čtvrteční nominaci nastoupil do čthry jen Rochus, který kvůli zranění vynechal páteční dvouhry. Spolu s ním poslal belgický kapitán na kurt vysokého Vliegena, z Čechů nakonec dostali před Lukášem Dlouhým a Pavlem Víznerem přednost hrdinové ze zářijové baráže Štěpánek s Berdychem.

Volba českého kapitána Jaroslava Navrátila přinesla ovoce hned v úvodu. Domácí dvojice na první pokus prolomila Vliegenovo podání a rychle se ujala vedení 2:0. Belgičané si mohli vzít ztracený servis zpět v pátém gamu, ale Berdych dokázal všechny tři brejkboly odvrátit. Vzápětí se na podání znovu nečekaně trápil Vliegen, ovšem také on hrozbu brejku zažehnal.

Českému páru vydržela pohoda do stavu 5:4. Štěpánek si při servisu vybral slabší chvilku, tři brejkboly ještě stihl zachránit, ale při čtvrtém nedokázal umístit volej po Rochusově returnu do kurtu a bylo vyrovnáno. Zápletku úvodní sady musel rozřešit až tie-break, v němž nabuzení Belgičané excelovali. Povzbudil je rychle získaný minibrejk, zkrácenu hru si nakonec připsali v poměru 7:2.

K bezchybnému Rochusovi se postupně přidával Vliegen, a také proto převzali v úvodu druhého dějství taktovku hosté. Za stavu 2:2 vykouzlili dva skvělé prohozy a český pár přišel podruhé v zápase o podání. Vliegen s Rochusem nepouštěli rozhozené domácí hráče k brejkbolům a v klidu si udržovali náskok.

Berdych se Štěpánkem se zachránili až v poslední možné chvíli. Situace z prvního setu se opakovala v obráceném pořadí, tentokrát selhali za stavu 5:4 při svém servisu Belgičané, kteří několikrát neuspěli na síti. Nepříliš zaplněné hlediště vítkovické arény, kam dorazilo necelých pět tisíc diváků, se znovu dočkalo dramatického tie-breakového rozuzlení. Tentokrát byla zkrácená hra mnohem vyrovnanější, rozhodl až Štěpánkův důraz, jímž při stavu 7:6 "utloukl" na síti stojícího Vliegena. Předtím česká dvojice nevyužila dva setboly.

Také třetí set dlouho nabízel vyrovnanou partii. Do jedenáctého gamu si všichni čtyři tenisté s přehledem hlídali podání, až se ujal vůdčí role Štěpánek. Nejprve po Rochusově dvojchybě využil výborným přeběhnutím na síti hned první ze tří brejkbolů a sadu následně bez problémů doservíroval.

Čtvrtý set kopíroval vývoj třetího. Oba páry marně hledaly cestu k brejkbolům, přesto kvalitní čtyřhra plná pohledných výměn gradovala. Češi měli nakročeno k tie-breaku, za stavu 5:6 vedli 40:0, jenže náskok vlastní nedůsledností ztratili. O tom, že utkání dospěje až do páté sady, rozhodla páska, kterou trefil Śtěpánek při prvním belgickém setbolu.

V rozhodujícím setu nejprve český pár hned v úvodu zachraňoval brejkbol, aby pak v pátém gamu sám získal klíčový náskok. Rochus si vybral snad první slabší chvilku v utkání, třemi chybami za sebou vystavil belgický pár hrozbě tří brejkbolů a své trápení završil za stavu 15:40 dvojchybou.

Berdychovi se Štěpánkem pak už stačilo k udržení stoprocentní bilance v daviscupových čtyřhrách jen vyhrávat vlastní servis. Maratónskou bitvu ukončil po čtyřech hodinách a 21 minutách Vliegenův aut a Češi poprvé od roku 2002 postoupili do čtvrtfinále Davis Cupu.

"Měli jsme cíl konečně se vyhnout baráži a to se povedlo. Dnešní debl měl vynikající úroveň, kdybychom jako se Švýcary prohrávali už 0:2 na sety, bylo by to velice těžké. Kluci jsou ale dvě skvělé individuality a dotáhli to do vítězného konce," uvedl v České televizi Navrátil.

Také podle Štěpánka hrála klíčovou roli druhá sada. "Ziskem druhého setu jsme se dostali na koně. Nezačali jsme totiž nejlíp, na konci prvního setu se nám to vymknulo z rukou a Belgičani začali hrát neuvěřitelné míče. Jsme rádi, že se nám to podařilo dorazit už ve čtyřhře," oddychla si česká dvojka.

Berdych už se těší na čtvrtfinále. "Doufám, že je to potvrzení návratu do špičky. Moc jsem si přál, abych si mohl zahrát druhé kolo. Důležité je, že je tým kompletní, zdravý a drží se ho forma," prohlásil Berdych.

Výsledek:

Česká republika - Belgie 3:0 po čtyřhře

Berdych, Štěpánek - Vliegen, Rochus 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 7:5, 5:7, 6:4.

Statistika:

Esa: 3:4. Dvojchyby: 2:7. Nevynucené chyby: 48:29. Vítězné míče: 55:264. Využité brejkboly: 4 z 8/3 ze 14. Celkem získané míče: 189:184. Čas utkání: 4:21 hod.

Autor: