Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Češi mají zlato i stříbro, smál se Garabík, jenž Baileymu připravil vítězné lyže

Sport

  20:19
HOCHFILZEN - I když Ondřeji Moravcovi světový titul ve vytrvalostním závodu biatlonistů těsně unikl, minimálně jeden Čech se ve čtvrtek v Hochfilzenu ze zlata radoval. Bývalý reprezentant Petr Garabík je již desátou sezonu v servisním týmu Američanů a podílel se na přípravě lyží vítězného Lowella Baileyho, který Moravce porazil o pouhé 3,3 sekundy.

Americká euforie - Lowell Bailey v cíli. foto: Český biatlon - Petr SlavíkReuters

3,3 vteřiny od zlata. Moravec má nakonec z vytrvalostního závodu stříbro

„Takže Češi mají teď dvě medaile, stříbro a zlato,“ vtipkoval Garabík a oči měl zalité slzami štěstí. Předtím si pogratulovali s českým realizačním týmem, jako souboj s Čechy závod nebral. „Porazili jsme všechny. Kdybychom urvali medaili, tak by nám to asi stačilo, ale zlato, to je sladká třešnička. Ale Lowell si to zasloužil,“ řekl.

Bailey i Moravec stříleli čistě a na dálku spolu bojovali o zlato. Český biatlonista už byl v cíli, když Američan vyrážel do posledního kola a vedl o pár sekund. Garabík v tu chvíli povzbuzoval u trati. „Bylo to na infarkt. Na kopci tady už byli stejně, tak jsem říkal, teď už mu můžou pomoct jedině lyže. A naštěstí pomohly,“ oddechl si Garabík.

Pro Garabíka a celý americký tým je zlato Baileyho odměnou za dlouholetou práci. „Paráda, protože už jsme tady měli docela smůlu. Šestá místa jsou dobrý, ale chtěli jsme medaili. Takže teď už máme vystaráno,“ radoval se Garabík.

Pro pětatřicetiletého Baileyho je to první medaile z mistrovství světa v...
Mistr světa ve vytrvalostním závodě Lowell Bailey.

Bailey přitom po minulé sezoně s biatlonem málem skončil. „Tak jsme mu říkali, že to v žádném případě, že ho potřebujeme dva roky do olympiády, ať neblázní. A tím, že se oženil, má miminko, tak se zklidnil a jezdí skvěle,“ řekl Garabík.

V servisním týmu Američanů je spolu s ním třeba i Fin, Švéd, Ital a Němci. Všechny čekala malá oslava. „My to Američany učíme docela dobře. Lowell asi ještě slavit nemůže, ale my to za něj zvládneme,“ usmál se Garabík.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...