Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi na Lotyše vlétli, na vítězství 5:2 se ale poté pořádně nadřeli

Sport

  1:45aktualizováno  3:54
VANCOUVER/PRAHA - Vstup jako z říše snů, ovšem poté pořádný strach o výsledek. Tak vypadalo druhé vystoupení českého týmu na olympijských hrách ve Vancouveru. V 6. minutě vedla Růžičkova parta nad Lotyšskem 3:0, v polovině zápasu dokonce 4:0, jenže následně pořádně ubrala a soupeř snížil na rozdíl dvou branek. Na konečných 5:2 upravil až při power play Lotyšů kapitán Eliáš. Češi vedou skupinu a nemohou již skončit hůře než druzí. V neděli večer je čeká prestižní bitva s Ruskem.

Masalskis inkasuje gól. foto: Reuters

Úchvatný český vstup do utkání začal svým premiérovým gólem na turnaji mladý centr "Medvědů" z Bostonu David Krejčí. Dvě minuty po něm se trefil vůdce prvního útoku Tomáš Plekanec a o pár desítek vteřin později se v přesilové hře prosadil také hvězdný Jaromír Jágr.

Na tři góly stačilo českému výběru pět minut a sedm vteřin. Jenže do konce třetiny výrazně zvolnili tempo a několikrát zahrozili i Lotyši. Vokoun ale v úvodní části hry nekapituloval.

VANCOUVER ON-LINE

Jak první třetinu zakončili, tak tu druhou Jágr a spol. začali. Češi ale i přes vlažný vstup do prostřední dvacetiminutovky dokázali ve 27. minutě potrestat nedisciplinovanost Rekise, když se trefil obránce Kaberle. Byla to na dlouho dobu poslední česká radost v zápase, vládci dalších minut se totiž stali Lotyši.

Ve 36. minutě chybovali čeští beci na modré, když se jeden z nich nestáhl k Sotnieksovi, vracejícímu se z trestné lavice, a bylo zle. Zbyňkovi Michálkovi přeskočil puk hokejku a třiadvacetiletý útočník Dinama Riga překonal Vokouna střelou mezi betony.

Jágr před lotyšskou brankou.

První varování ale lehkovážným Čechům nestačilo. Chvíli poté šel na trestnou lavici za zbytečný faul Jágr a nastartovaný soupeř výhodu o jednoho muže využil - tečí Karsumsovi střely se ve 39. minutě prosadil Ankipans.

Pokud fanoušci čekali, že do poslední třetiny vtrhne Jágrova družina stejně jako do celého zápasu, zle se zmýlili. Byl to právě jen a pouze český vůdce, který dokázal s paťáky Červenkou a Čajánkem neustále zaměstnávat lotyšskou obranu. Zbytek týmu jakoby spal. Také proto se Jágrova formace nakonec stala při střídání v poslední třetině číslem jedna. Poprvé v turnaji.

Ani to ale nezabránilo rostoucímu tlaku soupeře. Hokejisté z Pobaltí byli stále nebezpečnější, především při přesilových hrách musel Vokoun několikrát vytáhnout fantastické zákroky. Jen díky němu svítilo na obří kostce nad ledem stále skóre 4:2. Když šel v 57. minutě po několikáté v utkání ven obránce Rekis, vše vypadalo na poklidný závěr.

Čeští fanoušci během zápasu.

Nestalo se. Za dvě minuty jej za hloupý faul následoval Čajánek a Lotyši dostali šanci hrát přesilovku, navíc znásobenou o závěrečnou power play. Vokouna sice několikrát pozlobili, poté ale chybovali a kapitán Eliáš do prázdné branky 17 vteřin před koncem definitivně uklidnil české barvy.

Růžičkův tým se zásluhou vydřeného vítězství, ve kterém hráli jeho svěřenci naplno jen šest minut, dostal do čela skupiny B. V nedělním zápase proti Ovečkinovi a spol. mu k udržení celkového prvního místa a jistému čtvrtfinále stačí i remíza.

VÝSLEDKY SKUPINY B + TABULKA

Česká republika - Lotyšsko 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Krejčí (Erat, Fleischmann), 4. Plekanec (Židlický, Rolinek), 6. Jágr (Židlický, T. Kaberle), 27. T. Kaberle (Eliáš, Židlický), 60. Eliáš - 36. Sotnieks (Vasiljevs), 39. Ankipans (Karsums, Pujacs). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Rooney - Nelson (oba USA), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 5:8, navíc Derzinš (Lot.) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 16.984 (vyprodáno).

Česká republika: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Kubina, Hejda, Blaťák, Z. Michálek - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Skrastinš, K. Redlihs, Lavinš, Galvinš, Bartulis, Sotnieks - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - Ankipans, Sprukts, Karsums - M. Redlihs, Širokovs, Darzinš - Berzinš, Meija, Daugavinš. Trenér Olegs Znaroks.

TABULKA:
1. Česko 2 2 0 0 0 8:3 6
2. Rusko 2 1 0 1 0 9:4 4
3. Slovensko 2 0 1 0 1 3:4 2
4. Lotyšsko 2 0 0 0 2 4:13 0