Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi mají z MS horských kol medaili, štafeta vybojovala bronz

Sport

  17:44aktualizováno  20:20
PRAHA - Čeští bikeři získali na mistrovství světa horských kol v Norsku první medaili. Štafeta ve složení Kryštof Bogar, Jan Rajchart, Kateřina Nash a Jaroslav Kulhavý dojela v závodě disciplíny cross country třetí za vítěznou Francií a druhým Švýcarskem.

Český biker Jaroslav Kulhavý foto: MAFRA - Radek Kalhous

"Vynikající, strašně jsem si medaili přál, ale popravdě jsem v ni moc nevěřil. Ani jsem nebral z baráku vlajku, nechtěl jsem to zakřiknout," řekl serveru mtbs.cz šťastný kouč Viktor Zapletal.

V sestavě českého kvarteta došlo oproti loňsku, kdy v jihoafrickém Pietermaritzburgu závod nedokončilo, k jediné změně. Na pozici muže do 23 let byl tentokrát Bogar místo Jana Nesvadby, který povýšil do kategorie elite. Právě Bogar závod na necelých 17 kilometrech rozjížděl a Rajchartovi předával až jako patnáctý.

To však i proto, že některé týmy zvolily jinou taktiku a své elitní závodníky nasadily hned na startu. Češi se tak museli za medailí postupně prokousávat, přičemž Rajchart posunul štafetu o dvě příčky vpřed a Nash předávala už jako sedmá.

"Holky vystřelily strašně rychle, já věděla, že nesmím panikařit a jet svoje. Začátek byl strašně těžkej, druhá polovina okruhu byla super a já předjela pár holek," pochvalovala si Nash.

Štafety má prý hrozně ráda od doby, kdy ještě lyžovala. "Alespoň na jeden den nejsme jako individuální sportovci, ale jedeme za tým. Znamená to pro mě hodně, dobrá parta, je to příjemná cesta, jak poděkovat českému týmu za péči," dodala Nash.

O posun na bronzovou pozici se pak přes potíže s průduškami zasloužil skvělou jízdou olympijský šampion z Londýna Kulhavý, jenž na svém úseku zajel společně s Ninem Schurterem a Němcem Manuelem Fumicem absolutně nejrychlejší čas celého závodu. "Myslím, že líp už jsem to zajet nemohl, kousek přede mnou byl Nino, ale nešel sjet," podotkl Kulhavý.

"Velký překvapení, s tím na začátku asi nikdo nepočítal. Neměl jsem moc přehled, jak na tom jsem. Věděl jsem, že mi Káča předávala jako sedmá, ale až do cíle jsem nevěděl, kolikátý jsem. Zaslechl jsem pak těsně před koncem, že jsme třetí," radoval se Kulhavý.

Kuriózně v medaili už asi příliš nevěřili ani mladí členové bronzové sestavy Bogar s Rajchartem, kteří dojezd české štafety ani neviděli, neboť se jeli vyjet a stěží pak stíhali vyhlášení na stupních vítězů.

"Doufám, že mi to vydrží do soboty, přes zdravotní trable, který mám. Doufám, že se ve druhým nebo ve třetím kole nezabrzdím. Mohl by to pak být pěknej závod," vyhlížel Kulhavý nejočekávanější závod jednotlivců.

Schurter podobně vytáhl nahoru Švýcary, kteří dorazili do cíle o deset vteřin dříve. Nejlépe vyšel závod loni stříbrným Francouzům, kteří byli od první předávky nejhůře pátí. Jordan Sarrou, Hugo Pigeon, Pauline Ferrandová-Prevotová a Maxime Marrote zvládli trať za 52 minut a dvě vteřiny a zvítězili s velkým náskokem 45 sekund před Švýcary.

Česká výprava je tak na tom již po druhém soutěžním dnu šampionátu lépe než loni, kdy z JAR odjela bez medaile.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...