130 let

Čeští reprezentanti Vladimír Sičák (vlevo) a brankář Milan Hnilička (vpravo) bojují s Andreasem Engqvistem ze Švédska. | foto: ČTK

Češi po roce porazili Švédsko a opět 5:4

Sport
  •   20:33
PRAHA - Čeští hokejisté porazili ve svém prvním vystoupení na turnaji Channel One Cup Švédsko 5:4 a mírně tak vylepšili svou špatnou bilanci se severským soupeřem. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika si připsali teprve druhý úspěch z posledních 14 vzájemných zápasů, i ten předešlý přitom vybojovali v pražské Sazka Areně.
V listopadu 2006 v ní Švédy porazili také 5:4. O dnešní výhře Češi rozhodli v druhé třetině, kdy překonali soupeřova brankáře čtyřikrát. Domácímu týmu se ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 60 vteřinách zakončil Rolinek přečíslení dva na jednoho přesnou střelou, na kterou nemohl brankář Backlund dosáhnout. Radost však Hadamczikovu výběru dlouho nevydržela. V třetí minutě totiž Hnilička neukryl v lapačce Hedinův pokus od modré a Axelsson pohotovou dorážkou vyrovnal.

Češi však nepolevili v aktivitě a vytvořili si i díky přesilovým hrám převahu. Výsledkem však bylo pouze ostřelování Backlundovy branky. Gólman Timry sice většinu puků pouze vyrážel, útočníci soupeře toho však nedokázali využít. V 12. minutě neuspěli z blízkosti Chabada ani dorážející Červenka.

Podobně však v početních výhodách dopadli i Seveřané. Nejblíže k brance měl v 13. minutě Fabricius, jeho dorážka však těsně minula tyčku Hniličkovy branky. Po sérii nevyužitých přesilovek se skóre ale přece jen změnilo při nestandardním počtu hráčů na ledě. Při hře čtyři na čtyři se v 24. minutě prosadil Čermák, který dostal přesnou přihrávku od Melichara a překonal Backlunda i přes Nolanderův atak.

Švédové mohli vyrovnat v následné krátké přesilovce pěti proti třem, kterou však nevyužili. Těsně po jejím skončení zlikvidoval Hnilička velkou šanci Hedströma a odstartoval tak "české minuty". Nejprve se prosadil aktivně hrající Bulis, poté z dobré pozice přestřelil Irgl a další gól mohl přidat opět kapitán Bulis. Češi sice neproměnili čtyřicetivteřinovou dvojnásobnou přesilovku, ale moc je to mrzet nemuselo. V 39. minutě totiž Hřebejk zvýšil na 4:1.

Místo poklidného dohrání druhé třetiny ale přišly další branky. Již po 25 vteřinách snížil Persson, kterému k úspěchu pomohla nechtěná Čáslavova teč.Přesto šli Češi do kabin s tříbrankovým vedením. Tři vteřiny před druhou sirénou se totiž podařilo dorážejícímu Klepišovi využít první přesilovou hru v zápase.

Soupeř byl blízko snížení v 44. minutě, kdy Hniličku překonal Holmqvist. Finský rozhodčí Levonen gól ale po konzultaci s kolegou u videa neuznal pro hru vysokou holí. Hru poté rozbila častá vylučování a tým kouče Gustafssona se nakonec dočkal třetí branky, i když při hře čtyři na čtyři. Českého gólmana překonal Fabricius a postaral se o náboj poslední desetiminutovky třetí třetiny.

Nápor Švédů umocnilo Tonovo vyloučení, které sice soupeř nepotrestal, ale ve své aktivitě pokračoval i po srovnání počtu hráčů na ledě a Nordgren přece jen snížil na rozdíl jediné branky. Obrat mohl o pár vteřin později dokonat Äslund, Hnilička byl ale připraven. Kouč Hadamczik se pokusil tlak
Švédů zastavit oddechovým časem, což se mu nakonec vyplatilo. Švédsko totiž nevyrovnalo ani při minutové power play.

Další zápas v druhém turnaji seriálu Euro Hockey Tour čeká české mužstvo v sobotu, kdy se v Moskvě utká s Finskem.
Autor: Lidovky.cz