Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Češi porazili Finsko , střelecky ale neoslnili

Sport

  13:19
PRAHA - Bezchybná defenziva byla největším pozitivem posledního přípravného utkání české hokejové reprezentace před mistrovstvím světa. Úřadující vicemistři světa porazili v Praze Finsko 1:0 a poté uspěli i v prodloužení. Díky tomu po třech letech opustili poslední čtvrté místo v seriálu Euro Hockey Tour a získali pro svazovou pokladnu prémii 15.000 eur.

Petr Čajánek s Finem Teemu Aaltem. foto: ČTK

"Důležitější než čisté konto ale bylo to, jak jsme zápas odehráli. Hráli jsme velmi dobře jako tým, byli jsme sebevědomí a po celé utkání lepší. Jen jejich brankář je držel nad vodou," řekl brankář Roman Čechmánek novinářům po utkání. Dnešní duel byl podle něj dobrou přípravou na šampionát. "I tam budou rozhodovat maličkosti a aktuální forma jednotlivých hráčů," podotkl.

Šestatřicetiletý gólman si připsal pouze dvanáct zákroků, v první a druhé třetině musel zasahovat vždy jen třikrát. "To není nic moc, ale důležité je, že jsme utkání zvládli. Nehraje se na zásahy, na krásu, ale na vítězství," uvedl trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz, který bude v Moskvě českou reprezentační jedničkou.

O rozhodující gól zápasu se v prodloužení postaral útočník Jaroslav Hlinka, který stejně jako řada dalších hráčů oblékl v přípravě dres národního týmu poprvé. Extraligový mistr z pražské Sparty se ale nejprve moc dobře necítil. "Když jsem se ale trochu zpotil, tak jsem se do toho dostal," řekl. Nejproduktivnější hráč domácí soutěže nastoupil netradičně na křídle první
formace. "Určitě je to jiné a potřebuji čas, abych se tam naučil pohybovat a měl správný timing. S Davidem (Výborným) je to ale dobré, hraje se nám dobře, jsme podobní a vyhovíme si," uvedl Hlinka, který běžně hraje na centru.

Na výkonu mužstva ocenil zejména spolehlivou defenzivní činnost. "To je důležité pro celé mužstvo. Ošahali jsme si, že to umíme a že to přináší vítězství. Určitě je lepší v generálce uspět než naopak," usmál se. České hokejisty nyní čeká šestidenní pauza. Jejich vstup do mistrovství světa obstará páteční duel s Běloruskem. "Je dobré, že si můžeme odpočinout.
Spousta hráčů má v nohách řadu zápasů, takže regeneraci a přípravu na mistrovství uvítají," dodal Hlinka.

Jediným střelcem v normální hrací době byl dnes útočník Petr Sýkora, nad jehož startem se přitom vznášel otazník. Pardubický střelec má stále problémy se zády. "Bylo to už docela dobré. Co více k tomu říci," uvedl Sýkora, jenž má podobné zdravotní problémy dlouhodobě. Tentokrát to prý ale souvisí více s potížemi s třísly, které měl v play off. Sýkora se prosadil
při dvojnásobné přesilové hře, kdy prostřelil brankáře Sinuhu Wallinheima od modré. "Dostal jsem perfektní nahrávku, zkusil jsem vystřelit a jsem rád, že to tam spadlo," dodal Sýkora.
Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...