Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi překazili Němcům milostný vztah

Sport

  12:59
BERLÍN - Hrůza a nepříjemné procitnutí. To jsou nejčastější slova, jimiž německé noviny popisují selhání domácích fotbalistů v utkání proti Česku. Původně přitom mělo jít o zkoušku charakteru mužstva, které už mělo už před zápasem zajištěný postup na evropský šampionát, připomínají listy.

Z úspěchu českých fotbalistů se radoval uprostřed fanoušků i premiér Mirek Topolánek. foto: TIMM SCHAMBERGER AFP

"0:3! Kde bylo nasazení? Žádné hlavičkové souboje, žádný zápal - hrůza!" lamentuje nad blamáží bulvární Bild. "Zrovna jsme si svůj nároďák tak zamilovali - a pak něco takového!" hořekuje Bild.

Druhá porážka v 16 zápasech pod Jogim Löwem (po březnovém výsledku 0:1 s béčkovým výběrem proti Dánsku) nás tvrdě vrací do reality. Po dosavadní skvělé kvalifikaci na ME snad akorát včas," píšou nejčtenější německé noviny.

Nad Čechy se vznášel duch Rosického
V Mnichově vycházející celoněmecký deník Süddeutsche Zeitung  charakterizuje propadák Němců jako nepříjemné procitnutí ihned po postupu na evropský šampionát. V zápase, který chtěl trenér Joachim Löw povýšit na zkoušku charakteru, odhalili Češi slabiny německého výběru, jehož hráči se pouštěli na polovinu hostí "s pílí, leč bez jakéhokoli konceptu".

Německá jedenáctka se podle listu snažila, proti českým technickým hráčům však vykazovala herní nedostatky. Naopak to prý vypadalo, "jako kdyby se nad českou polovinou hřiště vznášel duch Rosického a neustále kamarádům našeptával".

Frankfurter Allgemeine Zeitung tvrdí, že němečtí hráči nedokázali skrýt chybějící motivaci do zápasu. "Střídaly se neočekávané chyby v rozestavení a nekoncentrace v defenzivě s nedostatkem myšlenek v ofenzivě," napsal FAZ.

"Konec euforie", nadepsal svůj komentář berlínský Der Tagesspiegel. Jisté opadnutí zájmu o zápas je po kvalifikování na mistrovství normální. "Že to ale bude tak zlé, to přesto nikdo nečekal," uvedl deník.

Kde byl Poldi?
"Zdálo se, že Joachima Löwa a jeho jedenáctku na jejich vítězném tažení nikdo nezastaví. Až do včerejška," konstatoval Die Welt. "Německý národní tým si prožil debakl. Po nejhorším výkonu pod taktovkou Joachima Löwa to byl proti Česku jasný domácí propadák," napsal deník Die Welt a poznamenal, že trenéra ještě čeká hodně práce.

Při absencích opor Michaela Ballacka, Bernda Schneidera a Miroslava Kloseho působil třetí tým z loňského mistrovství světa přetíženě, poznamenal list. Podle něj se němečtí hráči pohybovali po hřišti dezorientovaně.

To, že nehráli Ballack, Schneider, Klose nebo Lahm, však podle Bildu není výmluvou. "Kde byl Poldi (Podolski)? Konečně dostal vytouženou šanci - a selhal," napsal Bild na adresu jednoho z nejsledovanějších německých hráčů a vyzval národní tým, aby způsobenou těžkou frustraci fanoušků odčinil ve zbývajících kvalifikačních utkáních proti Kypru a Walesu.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...