Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Češi prohláli s Finskem 2:1

Sport

  12:26
HELSINKY - Série vyloučení v druhé třetině byla rozhodujícím faktorem druhého utkání českých hokejistů na turnaji Karjala. Češi inkasovali v prostřední části 34 trestných minut včetně dvou osobních trestů a navíc dostali i jeden gól. Zejména kvůli tomu prohráli s Finskem 1:2.

Česko prohrálo utkání s Finskem 2:1. foto: HEIKKI SAUKKOMAA ČTK

"Určitě to bylo i metrem rozhodčího, ale byly to i hloupé fauly od nás. Takhle se nedá hrát. Když jsme patnáct minut ve druhé třetině v oslabení, tak je to hrozně těžké. Ztratili jsme hrozně sil a dostali i jeden gól. Pak je těžké to dotahovat. Druhá třetina rozhodla," řekl novinářům kapitán týmu Jaroslav Hlinka.

O druhé přestávce si svěřenci kouče Hadamczika sice říkali, že ještě není nic ztraceno, zdramatizovat duel se jim ale nepodařilo. "Vůle s tím něco udělat tam byla. Na to, že jsme hráli tolik minut v oslabení, tak byl výsledek ještě dobrý. Říkali jsme, že se to dá hrát. Bohužel rozhodčí nám nedal ani šanci na přesilovku, i když tam nějaké zákroky Finů byly. Pořád jsme hráli do plných a pak jsme inkasovali druhý gól," litoval útočník pražské Sparty.

V samém závěru sice Josef Straka snížil na 1:2, ale až čtyři vteřiny před koncem. "Dotahovat v poslední minutě dvougólové manko je těžké. Jsme ale rádi, že jsme tam dotlačili alespoň jeden. I to je dobré, že jsme neprohráli s nulou. Zítra musíme hrát lépe. Stále je o co hrát," burcoval své spoluhráče Hlinka, který však možná do zápasu proti Rusku nezasáhne. Má totiž problémy s třísly.

Vynikající výkon podal brankář Roman Čechmánek, jenž si sice podle statistik připsal jen 20 zákroků, ale zabránil řadě vyložených šancí soupeře. I on přiznal, že tým stála hodně sil oslabení v druhém dějství. "Hrát ve třech a ve čtyřech na mezinárodním poli je hodně těžké. Sice jsme ve třech nedostali gól, ale poté jsme už v poslední třetině neměli sílu, abychom se dostali do brankové příležitosti," uvedl Čechmánek.

Jako první jej překonal Sean Bergenheim v 37. minutě. Rozhodčí Poljakov sice gól uznal až po konzultaci s kolegou u videa, ale Čechmánek věděl, že puk byl za brankovou čarou. "Tečovanou střelu před brankou jsem ještě chytil, ale dorážka letěla do branky. Ještě jsem ji vyrazil, ale už jsem měl hokejku za brankovou čarou. Věděl jsem, že to byl gól," řekl gólman švédského Linköpingu.

Stejně jistý si byl i při trestném střílení, které Poljakov nařídil za hození hokejky od Miroslava Blaťáka směrem k soupeři. "Věděl jsem, za co to je. Když hodíš hokejku směrem k soupeři, který má kotouč, je to automaticky trestné střílení," potvrdil Čechmánek znalosti pravidel. Překvapilo ho však, že nejel Esa Pirnes ze švédského Färjestadu, ale Tomi Kallio. "Ještě jsem se ho ptal, jestli pojede, ale kroutil hlavou, že ne. Zřejmě si nevěřil," uvedl trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz, který Kalliův pokus vyrazil hokejkou.

V neděli nastoupí čeští hokejisté proti Rusům, v evropské tour doposud neporaženým. V brance dostane tentokrát přednost Roman Málek, v obraně se od začátku objeví Lukáš Zíb a v útoku plzeňská dvojice Radek Matějovský, Tomáš Divíšek. Kdo se do hry nezapojí, bude záležet také na zdravotním stavu jednotlivých hráčů. Vedle Hlinky má šrámy například i bek Radek Hamr, který dnešní zápas nedohrál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!