130 let

Brankář Marek Pinc | foto: ČTK

Češi ve Finsku prohráli, odveta bude v sobotu

Sport
  •   20:24
HELSINKY - Čeští hokejisté prohráli v úvodním souboji o třetí místo v seriálu Euro Hockey Tour v Helsinkách s Finskem 0:1. Jediný gól dnešního zápasu dal již v první minutě útočník Petri Kontiola.
O osudu utkání rozhodl hned začátek. Již po 22 vteřinách česká obrana propadla a přečíslení dva na jednoho po Kleslově zaváhání zakončil přesnou střelou pod horní tyčku Kontiola. Brankář Pinc si poprvé sáhl na puk až v momentě, kdy jej lovil zpoza svých zad. Hostům se však v Jäähalli postupně povedlo srovnat se soupeřem krok a i díky vyloučení Ruutua se dostali na dostřel Norreny. Vyrovnat se jim ale nepodařilo.

Neprosadil se Blaťák a poté, již při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, ani Hubáček. Finové pozorně bránili a často se jim dařilo zastavovat kombinace soupeře ještě na hranici své modré čáry. Při vyloučení Klesly navíc mohli udeřit podruhé. Hentunenova teč však minula Pincovu branku, s nebezpečným pokusem Pyäräly si poté plánovaná česká dvojka pro mistrovství světa poradila. Pinc měl více práce i v úvodu druhé třetiny, kdy jej prověřili například obránci Kukkonen či Laamanen. Finskou defenzivu otestoval na druhé straně
Rolinek, ale ani on se do čisté gólové šance neprodral. To se podařilo až v polovině zápasu Balaštíkovi. Přečíslení po chybném střídání Finů však zakončil pouze střelou do betonů Norreny, s kterým ještě na začátku sezony sdílel angažmá v Columbusu.

Blízko k druhé brance měl o čtyři minuty později Kontiola. Pinc však rychlý protiútok zastavil a nekapituloval ani při Barinkově vyloučení, kdy domácí reprezentanti český tým uzavřeli v obranném pásmu a vytvořili si hned několik dobrých šancí. Pärsinen ani opět aktivní Kontiola stavem nepohnuli. Poloprázdná hala helsinského IFK tak byla i nadále svědkem vyrovnaného a dramatického utkání.

Na začátku třetí dvacetiminutovky mohli Češi vyrovnat v početní výhodě, ani čtvrtý faul soupeře však nepotrestali. Možná i proto, že kouč Hadamczik posílal na led útoky podle běžného pořadí a žádnou speciální formaci neutvořil. Finové, v jejichž sestavě se objevilo všech sedm hráčů ze zámoří, které má trenér Westerlund aktuálně k dispozici, si tak drželi
těsné vedení.

V 50. minutě mohl pojistit náskok Hentunen, jeho střela po dalším přečíslení dva na jednoho ale Pincovu branku přelétla. Čeští hráči se pak pokoušeli vyrovnat v závěrečné power play, Norrenu chytajícího 51. zápas v národním dresu však překonat nedokázali.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK