Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi vyhráli s Kyprem 2:0

Sport

  19:27
NIKÓSIE - Čeští fotbalisté dnes zvítězili v závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy na Kypru 2:0 a vyhráli skupinu D. První branku dal v 11. minutě Daniel Pudil, po změně stran se trefil Jan Koller.

Jan Koller foto: AFP

V Nikósii otevřel skóre svým prvním reprezentačním gólem Daniel Pudil, rekordman Jan Koller pak přidal svou už 51. branku v českém dresu. Svěřenci trenéra Karla Brücknera si zajistili setrvání v druhém koši pro losování šampionátu, které se uskuteční 2. prosince ve Švýcarsku.


Čeští fotbalisté začali odvážně, přestože po několika změnách v sestavě proti sobotě mohla kombinace trochu váznout. Opak byl pravdou, především záložní řada si skvěle rozuměla a hned zkraje našla recept na kyperskou obranu, kam směřoval jeden kolmý přízemní míč za druhým. Do kombinací se zapojovali i oba útočníci, a tak dvě stovky českých fandů v jinak hodně prořídlých ochozech měly důvod k hlasitému skandování.


Hodně byl vidět v úvodu Pudil, i když na první setkání s míčem by asi nejraději zapomněl. Jeden ze soupeřových obránců ho totiž trefil do obličeje. Slávistický obránce ale brzy pookřál a po spolupráci s ním mohl obránce Kadlec vyslat na domácí branku první ránu, kterou ale ještě gólman Jorgalidis chytil.


Kollerova pečeť
Hůře dopadl v jedenácté minutě, kdy přišla další akce českého mužstva po levé straně: Matějovský vysunul přesným pasem Pudila, který nejdříve míč ztratil, ale pak se dokázal zbavit na hranici šestnáctky dotírajících obránců a jeho rána vnějším nártem, jak okopírována z rejstříku chybějícího spoluhráče Rosického, přesně zapadla ke vzdálené tyči do sítě.


V 74. minutě definitivní pečeť pod českou výhru přidal Koller, který po rohu Plašila hlavou načal svou druhou padesátku branek v reprezentačním dresu. Domácí nesložili zbraně, ale Okkas ze dvou metrů netrefil branku a vzal jim poslední naději. Český tým už svou poslední kvalifikační partii dohrál v poklidu. Na poslední tři minuty se na hřiště podíval i další perspektivní nováček Kladrubský.


Výhra znamená, že čeští fotbalisté ve skupině D předstihli i Německo, s čímž před startem kvalifikace a hlavně po domácí prohře s tímto soupeřem už asi nikdo nepočítal. Tím, že budou při losování ve druhém koši, mohou pro závěrečný turnaj dostat relativně lehčí soupeře.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...