Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Propadák. Biatlonisté po Krčmářově pádu a mizerné střelbě stáhli štafetu

Sport

  15:26
OBERHOF/PRAHA - Den po famózním představení ženské štafety přišel výbuch té mužské. V obtížných podmínkách přišla o naděje na slušné umístění už na prvním úseku. Michal Krčmář spadl, na první střelbě pětkrát minul a ze závodu byl nakonec stažen. Závod vyhráli Rusové.

Michal Krčmář měl na střelnici i problémy se zbraní. foto: Český biatlon - Petr Slavík

Hustá mlha, déšť, zledovatělá trať. Pekelné podmínky čekaly na biatlonisty v německém Oberhofu. Dlouho pořadatelé zvažovali, jestli závodníky vůbec pustit na trať mužské štafety.

O půl hodiny start odložili, nakonec svolili: Jeďte!

Českou štafetu rozbíhal 23letý Michal Krčmář. Brzy se však stal jedním ze smolařů, kteří souboj s náročnou tratí nezvládli. Krátce po startu spadnul, dostal se do kotrmelce, zlomil hůl.

ŽENSKÝ TRIUMF PO 17 LETECH

Jeho mířidla se zaplnila sněhem, což se časem ukázalo jako velký problém. Chvilku poté ho navíc potkal ještě jeden bolestivý pád. S téměř půlminutovou ztrátou dorazil na první střelbu, kde se od počátku trápil. Pětkrát minul, musel na dva trestné okruhy.

Po sedmi minutách bylo o osudu české štafety jasno.

Ještě chvíli se Krčmář na trati trápil, druhou střelbu zvládl se třemi dobíjeními. I tak se potácel na předposledním místě před Litvou - a nakonec ho šéftrenér Ondřej Rybář ze závodu stáhl.

„Mám naraženou kostrč, lopatku, bok, žebra. Ale mnohem víc mě pád bolí na duši, protože se jednalo o štafety. A já jsem tím, který to zkazil ostatním,“ litoval Krčmář.

Kouč: Němělo cenu plýtvat silami

Rybář s rozhodnutím dlouho neváhal. „V tomhle případě nemá cenu plýtvat silami dalších závodníků, i když kvůli tomu klesneme v pořadí národů,“ líčil v přenosu České televize. Podle něj rozhodly dva důvody: velká ztráta a složité podmínky, v nichž by riskoval zdraví ostatních závodníků.

„Pádů bylo dnes hodně. Od rána prší, trať je ledovatá, je špatná viditelnost, takové věci hrajou roli. Michalovi se kousla lyže, šel do kotrmelce. Měl mířidla plná sněhu, zdržel se navíc při dobíjení.“

Češi zvažovali, jestli by si Krčmář neměl vzít náhradní zbraň. „Ale pro ležku je vždy lepší vlastní zbraň, profouknout to, mířidla ale asi nebyla úplně v pořádku jako po nástřelu,“ vysvětloval Rybář. „Ale Michalovi nemohu nic vyčítat, bojoval, snažil se. Stále je mi přednější zdraví sportovců než pár bodů do žebříčku,“ popsal pro svazový web.

Štafetu měli výborně rozjetou Norové, ještě po třetím úseku vedli s náskokem téměř jedné minuty. Jenže jejich finišman Ole Einar Björndalen vestoje třikrát minul, dlouho navíc s ranami čekal, a tak na poslední úsek vyjížděl jen o pár vteřin dříve než Anton Šipulin. A o 13 let mladší Rus ho nakonec těsně před cílem předběhnul.

Závod SP v biatlonu v Oberhofu

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Rusko (Garaničev, Lapšin, Malyško, Šipulin) 1:15:24,1 (1 trestný okruh + 12 dobíjení), 2. Norsko (Christiansen, Os, J. Bö, Björndalen) -2,3 (1+10), 3. Francie (S. Fourcade, Beatrix, Desthieux, Maillet) -1:32,3 (1+12), 4. Německo -2:43,7 (2+12), 5. Ukrajina -4:08,5 (2+18), 6. Švýcarsko -4:27,9 (6+19), ...ČR nedokončila.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!