130 let
Jiří Prskavec během své jízdy na MS v Seu d'Urgell.

Jiří Prskavec během své jízdy na MS v Seu d'Urgell. | foto: ČTK

Česká fantazie. Prskavec se stal podruhé mistrem světa ve slalomu

Sport
  •   13:31aktualizováno  13:58
Seu d'Urgell - Kajakář Jiří Prskavec se podruhé v kariéře stal mistrem světa ve vodním slalomu. Finálovou jízdu ve španělském Seu d'Urgell vyhrál s téměř dvousekundovým náskokem před domácím rivalem Davidem Llorentem, který se připravil o titul dotykem branky. Druhý český finalista Vít Přindiš obsadil se čtyřmi trestnými sekundami šesté místo stejně jako mezi kanoistkami Tereza Fišerová.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko):

Muži:

K1: 1. Prskavec (ČR) 84,26 (0 trest. sekund), 2. Llorente -1,70 (2), 3. Crespo (oba Šp.) -2,96 (0), ...6. Přindiš -4,65 (4), v semifinále 20. Hradilek (oba ČR).

Ženy:

C1: 1. Herzogová (Něm.) 100,52 (0), 2. J. Foxová (Austr.) -0,94 (2), 3. Weratschnigová (Rak.) -5,93 (4), ...6. Fišerová -9,38 (2), v semifinále 21. Říhová (obě ČR).

„Nastupoval jsem zde jako favorit, rozhodně větší než před čtyřmi lety v Londýně. Startoval jsem (ve finále) z poslední pozice. Co k tomu říct? Nervy byly obrovské a myslím, že jsem se s tím neuvěřitelně popral. Hlavně, na startu jsem si řekl: ‚Užij si to, jeď, co umíš‘. A jízda mi šla,“ řekl Prskavec novinářům.

Čeští vodáci v Seu získali jedinou individuální medaili, ale v každé ze čtyř disciplín si zajistili účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Prskavec se ziskem titulu hned ujal vedení v interní kvalifikaci.

Šestadvacetiletý Prskavec se na světový trůn vrátil po čtyřech letech od triumfu v Londýně. V roce 2013 v Praze a vloni v Riu byl navíc druhý. Nejobsazenější slalomářská disciplína má českého vítěze na MS počtvrté z posledních šesti šampionátů. V Praze zvítězil Vavřinec Hradilek, který v Seu vypadl navzdory čisté jízdě v semifinále, po Prskavcově triumfu v Londýně 2015 vyhrál také Ondřej Tunka v Pau. Obhájce loňského prvenství Hannes Aigner z Německa byl tentokrát dvanáctý.

Prskavec se vydal na finálovou trať jako poslední, protože předtím ovládl už semifinále. Při razantní jízdě na hranici rizika se opět nedopustil žádné chyby a světovým titulem vyšperkoval sezonu, ve které už obhájil celkové prvenství ve Světovém poháru.

„Věděl jsem, že mi trošku nejely branky jedna dva tři, tak jsem zase zrychlil za šestkou a pak jsem se snažil uvolnit. Myslím si, že vše si sedlo a neskutečně jsem to rval až do cíle. Když jsem dojel, tak jsem viděl, že jsem mistr světa. Je to krásné,“ radoval se Prskavec, jehož přímo v dějišti MS podporovala početná skupina rodinných příslušníků včetně přítelkyně se synem.

Přindiš mohl při čisté jízdě pomýšlet na stříbro. Mrzet ho musela zejména první penalizace, kterou si připsal hned v první brance. Pak přidal ještě jeden „šťouch“ a ten ho zase v konečném účtování připravil o bronz, protože na třetího Joana Crespa ze Španělska ztratil necelé dvě sekundy.

Fišerovou ve finále nové olympijské disciplíny dělily více než tři sekundy od třetího místa a po stříbru a bronzu z předchozích dvou šampionátů skončila bez medaile. Eva Říhová nepostoupila ze semifinále.

Titul získala díky čisté a rychlé jízdě teprve devatenáctiletá Němka Andrea Herzogová, jež o 94 setin porazila obhájkyni zlata Jessicu Foxovou. Favorizovaná Australanka nedosáhla na pátý titul na C1 kvůli dvousekundové penalizaci a stejně jako v sobotu mezi kajakářkami získala stříbro. Třetí byla navzdory dvěma dotekům branek Rakušanka Nadine Weratschnigová.

Autor: ČTK