Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česká hvězda rychlostní kanoistiky Martin Fuksa: Ze šampionátu chci dvě medaile

Sport

  11:29
PRAHA - Zrovna doráží do Račic. Právě tam, v areálu bývalé pískovny, zabojuje o cenné kovy z mistrovství světa. Rychlostní kanoista Martin Fuksa se vyhýbal dvoukilometrovému kanálu Labe arény co nejdéle. „Nechtěl jsem se stresovat,“ přiznává. Přijíždí až v pozdních úterních hodinách, v předvečer slavnostního zahájení světového šampionátu.

Kanoista Martin Fuksa před domácím mistrovství světa v Praze. foto: ČTK

Fuksa se coby obhájce předloňského titulu z Milána rychle sžil s rolí jedné z tváří MS. S fanoušky často sdílí fotografie a videa. Ochotně kývá novinářům na prosby o rozhovor.

Na tiskové konferenci minulý čtvrtek pobíhal s GoPro kamerou připevněnou na čele a natáčel průběh pestrého dopoledne. „Teď se všichni usmívejte, ať to vypadá potom pěkně,“ vyzve v jednu chvíli hlouček reportérů, kameramanů a fotografů.

Působí bezprostředně, uvolněně. Jako by se už viděl, jak pluje ve své kánoi před zaplněnou tribunou. „Těším se, jak to jen jde. Budu si užívat, že mistrovství je po 59 letech doma. Jsem hrozně zvědavý, kolik lidí přijde a jaký udělají na tribuně bordel,“ nemůže se dočkat závodů.

Kanoista Martin Fuksa před domácím mistrovství světa v Praze.
Kanoista Martin Fuksa před domácím mistrovství světa v Praze.

Chce z nich dvě medaile. Na kilometrové trati obhajuje stříbro, na 500 metrů zlato.

LN Mistrovství světa se koná na kanále v Račicích, který dobře znáte. Je to výhoda?

Velkou výhodou bude, že máme ubytování přímo na kanále. Nepotřebujeme jezdit autobusem a přemisťovat se na kanál. Kanál jako takový nepatří k nejrychlejším. Ty jsou většinou v Maďarsku a Bulharsku, kde je v létě velké teplo a voda je díky tomu rychlejší. Navíc v Račicích není záruka, že člověku bude foukat do zad. Ale je to doma, těším se.

MS v rychlostní kanoistice v Račicích

  • Světový šampionát v rychlostní kanoistice v Račicích na Litoměřicku se koná od středy do 27. srpna. Na české území se mistrovství světa vrátilo po dlouhých 59 letech. Samotná příprava trvala zhruba rok. Kapacita Labe arény je pět tisíc diváků. Pořadatelům bude pomáhat 120 dobrovolníků. Pracovat mají po celém areálu, zejména budou podporovat závodníky v depu, budou pro ně připravovat podmínky.
  • Úvodní den je na programu slavnostní zahájení a závody handicapovaných sportovců, od čtvrtka do neděle budou závodit zdraví kanoisté.
  • Na startu bude 33 českých reprezentantů. Největšími domácími medailovými nadějemi jsou kajakář Josef Dostál a kanoista Martin Fuksa.
  • Česká reprezentace našla zázemí přímo v Labe aréně, výprava tam i bydlí. Většina z dalších zhruba 1200 sportovců do Račic dojíždí. „Vozíme je do Ústí nad Labem, do Litoměřic, do Lovosic, ale také až do Prahy. Denně jezdí okružní autobus, který k hotelům zajíždí a co půl hodiny přiváží závodníky sem,“ doplnil Kurfirst.
  • V plném provozu je jídelna a výdejna jídel. Jen obědů vydá během šampionátu asi 10 000, vše od českých kuchařů. „Spotřebujeme 3,5 tuny masa, asi dvě tuny zeleniny, 1,5 tuny ovoce, k tomu brambory a další věci. Zajímavostí je, že za den sníme asi 3500 rohlíků, včera k večeři se dělalo 600 lívanců pro sportovce. A denně se sní asi 500 vajíček,“ uvedl Kurfirst. Většina jídel se připravuje v Praze a do Račic se dováží.

LN Na trati pět set metrů držíte neoficiální světový rekord. Můžete ho právě v Račicích i přes nepříznivé podmínky vylepšit?

Kanál není stavěn na to, aby se tady daly jet rychlé časy. Záleží nejen na teplotě vody, ale i na ovzduší, na větru. Rekordy se tady určitě zajíždějí hůř, ale nic není nemožné.

LN Jak se vypořádáváte s tím, že pojedete doma na tak velké akci? Nesvazuje vás to?

Nesvazuje mě vůbec nic. Kanoistiku dělám hrozně rád, chci uspět. To, že lidi mají nějaká očekávání, samozřejmě vnímám, ale v první řadě to dělám pro sebe. V tomhle jsem asi sobec.

LN To, že zažijete ve vrcholné formě domácí světový šampionát, si tedy spíše pochvalujete? Berete to jako životní závod?

Neřekl bych, že je to životní závod, nic takového nemám. Ale je naprosto parádní, že mistrovství světa je doma. Přál bych každému sportovci, aby něco takového zažil. V kanoistice je to výjimečné. Vždyť to tu nebylo 59 let a na tehdejší akci si asi nikdo nepamatuje. Těším se hrozně moc.

LN Fakt, že čeští kanoisté a kajakáři mají medailové ambice, vše jedině umocňuje...

Je lepší, že máme šanci nějaké medaile získat, to je jedině plus. Jsem hrozně rád, že patřím do skupiny lidí, kteří mají ty nejvyšší ambice a můžou myslet na získávání medailí. Těším se, prostě to tam napiš a tečka.

LN Býváte před závody stále nervózní, nebo vám úspěchy pomáhají k většímu klidu?

Vůbec nezáleží, jestli úspěchy jsou, nebo ne. Myslím si, že zdravá nervozita k tomu patří. Jsem nervózní před každým závodem. Ale jak říkám, je to zdravá nervozita, kdy já od sebe něco očekávám a chci uspět.

LN Budete více prožívat své starty, nebo sledování mladšího bratra Petra?

Asi se budu soustředit hlavně na sebe, zase budu ten sobec. Nevím, co se mnou udělá, že pojede také brácha, ještě jsme spolu nikdy na takhle velké akci nebyli. Doufám, že také zajede solidní výsledek. Už to, že se tam dostal, je pro něj super. Nechám nervozitu na dědu s taťkou (trenéry obou sourozenců).

LN Pobíháte tu s GoPro kamerou. Hodně aktivní jste i na sociálních sítích. Proč?

Sociálními sítěmi žije každý mladý sportovec, protože je to v dnešní době hodně důležité. Partneři si toho všímají. Když člověk umí dobře vystupovat před lidmi, je to jedině ku prospěchu. Je to lepší než být nějaký uzavřený do sebe a dělat ze sebe nějakou celebritu. To je k ničemu.

LN Na obou tratích, kde budete závodit, patříte k favoritům. Na kilometru se opět utkáte také s Němcem Sebastianem Brendelem. Věříte si do vzájemného souboje?

Závodit s ním je něco naprosto jiného. Je to pan kanonista. Ten člověk vyhrál třikrát olympiádu, pětkrát mistrovství světa. To, co on dokázal, je prostě neuvěřitelné. Já se pořád snažím ho předjet nebo mu minimálně stačit. Že jsem ho teď na Světovém poháru porážel, je pro mě strašně super. Nic si nedělám z toho, že mi to na mistrovství Evropy vrátil. Není to žádný strašák. Rád bych mu porážku v Račicích samozřejmě vrátil zase já. Je to borec, někdy se prostě nepodaří předjet úplně všechny. Snad ho porazím. A jestli ne, nic se neděje, je to jen sport.