Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česká jednadvacítka postoupila na ME

Sport

  21:05
Sarajevo - Čeští fotbalisté do 21 let postoupili na mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok v Nizozemsku. Svěřenci kouče Ladislava Škorpila dnes v odvetném barážovém utkání v Sarajevu remizovali s Bosnou a Hercegovinou 1:1, což jim po páteční výhře 2:1 v domácím prostředí stačilo k úspěchu.

Fotbal foto: Reprofoto

Postupový gól vstřelil záložník Tomáš Frejlach, který v 83. minutě vyrovnal skóre.
Čeští mladíci si zároveň uchovali šanci na účast na olympiádě v Pekingu, kam se dostanou nejlepší čtyři mužstva z ME.

"Tohle je jeden z mých největších zážitků, v poslední chvíli jsme zachránili postup, ale já pořád věřil, že to dokážeme," řekl v rozjásané české kabině na sarajevském stadionu Frejlach. "Věděli jsme, že i když prohráváme, tak nám stačí jediný gól. Naštěstí jsme to tam dotlačili. Je to prostě paráda, fantazie," liboval si.

Jeho branka byla výstavní, trefil se přímo do šibenice domácí branky a utišil domácí publikum, které se už začínalo oddávat oslavám. "Je jedno, kdo ten gól dal. Hlavně, že tam spadnul," uvedl Frejlach. "Dan Kolář to výborně zatáhl po pravé straně, dal mi to krásně proti noze a já chtěl hlavně obstřelit gólmana. Z první jsem to trefil a vešlo se to do té mezery," popisoval svoji životní trefu Frejlach, který na podzim zažívá gólové hody. Prosazuje se v Liberci, teď se potřetí trefil i za jednadvacítku.

Brankář Zdeněk Zlámal prý měl pořádně nahnáno, když Salihovič krátce po začátku druhé půle poslal ranou do šibenice Bosnu do vedení. Za stavu 1:0 postupoval soupeř. "Trefil to tak, jako se mu to možná už nikdy v životě nepovede. Byl to neuvěřitelný gól a asi by mě trefilo, kdybychom tím měli vypadnout," řekl Zlámal. Pak jen z branky sledoval, jak se jeho spoluhráči v útoku trápí až do spásné 83. minuty. "V duchu jsem se už modlil, i když nejsem věřící. Takže teď asi budu muset jít do kostela a poděkovat," usmíval se Zlámal.

Autoři: ,