130 let
Petra Kvitová.

Petra Kvitová. | foto: Reuters

Doporučujeme

Česká lvice Kvitová může vládnout své tenisové generaci

Australian Open
  •   9:23
PRAHA - Podle tenisových expertů se dvacetileté české naději Petře Kvitové vyhne osud Nicole Vaidišové a má potenciál stát se budoucí světovou jedničkou. Už dnes večer ji čeká 1. kolo dalšího turnaje v Dubaji.

Sestry Williamsovy jsou zraněné, stárnou a tenisu něžného pohlaví nemohou vládnout do nekonečna. I současná světová jednička Kim Clijstersová plánuje poslední dvě sezony na okruhu a pak se chce věnovat pouze rodině. Generační výměna se blíží a mezi mladými nadějemi, které mají potenciál obsadit ženský Olymp, se blyští i český diamant Petra Kvitová.

"Nebude to hned, ale jednou by mohla být nejlepší tenistkou světového žebříčku," věřil i fedcupový kapitán Petr Pála. Právě jemu udělala dvacetiletá rodačka z Bílovce před týdnem velkou radost, když dvěma body přispěla k vítězství proti Slovenkám, a tudíž i postupu do semifinále týmové soutěže.
Petra Kvitová.

Aniž by měla čas na odpočinek, ve skvělých výkonech pokračovala i na následném turnaji v Paříži, kde v nedělním finále smetla právě slavnou Belgičanku Clijstersovou. "Kim je super hráčka. Petra ale ukázala, že umí porazit i tu nejlepší, že pro ni neexistuje hranice. Pokud se jí vyhnou zranění, může to dotáhnout kamkoliv," řekla i bývalá vynikající tenistka Denisa Chládková.

K lednovému vítězství z Brisbane tak Kvitová přidala druhý letošní titul. Přičteme-li postup do čtvrtfinále Australian Open, zažívá nejlepší sezonu kariéry. Ze 34. místa žebříčku poskočila na 14. a pyšní se bezkonkurenční bilancí – na kontě má 16 výher a jedinou porážku.

Tenis jí baví, i když se nedaří

Rivalky drtí podáním, širokou škálou tvrdých úderů, nečeká na jejich zaváhání, ale agresivitou je k chybám donutí. "Nabrala fyzičku, zhubla a zároveň si udržela svalovou hmotu," všiml si Pála.
Od sympatické blondýnky ale neuslyšíte slova spokojenosti. Pořád tvrdí, že musí na všem pracovat. "A má pravdu. Petra je vysoká dívka, a proto musí stále zdokonalovat kondici i koordinaci, aby jí vydržely síly a včas se dostávala k míčkům," připomněla Chládková.
Petra Kvitová.
Kvitová zároveň hýří sebevědomím. Hráčka, která se po loňském semifinále Wimbledonu proplakala řadou porážek a brzkých vyřazení, je rázem minulostí. Krize pro ni však zůstává cennou zkušeností do budoucna. "Byla to lekce. Důležité je, že se dokázala zase vzpamatovat. Příště bude vědět, jak se sebou pracovat. Nemůžeme přece předpokládat, že bude dvanáct měsíců jen vyhrávat. Pokles potkává všechny špičkové tenistky, ale Petra je na to lépe připravená. Hraje těžší zápasy, jde krůček po krůčku a prokázala, že může dva měsíce udržet nadprůměrnou výkonnost," vysvětlila Chládková.

Přes všechnu chválu se však nad mladou českou nadějí vznáší strašák v podobě osudů Nicole Vaidišové a Daniely Bedáňové. Obě obrovsky talentované dívky doplatily na rychlou cestu ke hvězdám následovanou psychickým kolapsem a pádem na úplné dno. Bedáňová byla v roce 2002 šestnáctou hráčkou světa a do tří let tiše opustila vrcholový tenis. Vaidišové patřilo v květnu 2007 dokonce sedmé místo v žebříčku, ale loni po dlouhých útrapách rovněž definitivně zanevřela na raketu a kurty.

Jenže Kvitová je prý jiná, mentálně odolnější, odhodlanější a není otrávená při první známce neúspěchu. "Petru tenis moc baví, ať se jí daří, nebo ne. Ona je sportovec, to se mi na ní líbí," pravil pro ČTK její trenér David Kotyza.

Autor: Michal Hořejší