130 let

Petra Kvitová. | foto: Reuters

Doporučujeme

Česká lvice Kvitová padla s Williamsovou a skončila před branami finále

Sport
  •   16:10aktualizováno  18:33
LONDÝN/PRAHA - Česká tenistka Petra Kvitová na finále slavného Wimbledonu nedosáhla. Její senzační tažení po travnatých dvorcích All England Clubu ukončila v semifinále světová jednička a obhájkyně titulu Serena Williamsová, která dvacetiletou Češku porazila za hodinu a 33 minut 7:6(5) a 6:2. Ve finále ji čeká Ruska Vera Zvonarevová.

Druhý tenisový golem se již z cesty za slávou českého tenisu povalit nenechal. Po výhře Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále Wimbledonu nad Rogerem Federerem, nastoupila do semifinálové bitvy proti vládkyni "anglické trávy" Sereně Williamsové dvacetiletá Petra Kvitová.

A proti favoritce duelu si vedla znamenitě. A bylo vidět, že ostřílená světová jednička má ze své soupeřky respekt, že slova chvály na adresu Kvitové nebyly jen klasické fráze. Česká tenistka se uklidnila hned při svém druhém podání, které získala čistou hrou a poté nečekaně udeřila i na soupeřku.

VÍCE O KVITOVÉ ČTĚTE ZDE

Sebrala ji servis, následně potvrdila brejk a z ničeho nic byla ve vedení 4:2. Jenže vyhráno ještě ani zdaleka neměla... Aby také ano, na druhé straně stála dvanáctinásobná grandslamová šampionka a trojnásobná vládkyně Wimbledonu.

Mladší ze sesterské dvojice Williamsových se uklidnila, začala lépe trefovat své první podání, snížila na 3:4 a poté si připravila půdu pro vyrovnání stavu. Kvitové jako by vědomí nadvlády nad světovou jedničkou svázalo ruce a při svém podání několika chybami pomohla soupeřce k vyrovnání stavu na 4:4.

Serena Williamsová.

První set nakonec došel do tiebreaku, ve kterém bohužel pro české fanoušky tahala od začátku za kratší konec Kvitová. Dvakrát sice dokázala stáhnout náskok soupeřky z 0:4 na 3:4 a ze 3:6 na 5:6, následoval ale nechytatelný servis osmadvacetileté Američanky a radost po zisku první sady.

OHLASY

"Vůbec to nebylo jednoduché," řekla po utkání Serena Williamsová. Ocenila hru své soupeřky a připomněla dlouhou výměnu z konce druhého setu, která zvedla diváky na centrkurtu ze sedadel. "Výměna, kterou Petra vyhrála, byla opravdu vzrušující," uvedla Williamsová.

"Byl to skvělý set, hrálo se na vysoké úrovni a Serena se hodně nadřela, aby ho získala," řekla k první sadě Lindsay Davenportová, bývalá světová jednička.

"V tu chvíli Serena, podle mě nejlépe servírující tenistka, jakou jsem kdy viděla, zlomila velký odpor skvělé Kvitové," komentovala brejk krajanky Davenportová.

Komentátor BBC označil Kvitovou za novou hvězdu ženského tenisu.

Bylo to velmi dobré semifinále, řekla další známá hráčka minulosti Pam Shriverová. "Kvitové je teprve 20 let, proto o ní ještě hodně uslyšíme," dodala.

Druhý set? Ten už byl plně v režii robustní obhájkyně titulu. Serena Williamsová pod dohledem celé své rodiny sebrala za stavu 2:2 stále častěji chybující Kvitové podání a i když dala hned vzápětí soupeřce šanci v podobě brejkbolu, situaci ustála a utekla do vedení 4:2. Dvacetiletá rodačka z Bílovce následně ztratila podruhé svůj servis a bylo rozhodnuto.

Williamsová sice dovolila následně Kvitové zdramatizovat stav při svém servisu, když nevyužila dva mečboly, třetí ale již Češka odvrátit nedokázala. Williamsové ale pomohlo při závěrečné výměně zápasu "prasátko", když na "zkrácení" hry Kvitová nedokázala reagovat. Světová jednička si tak zahraje v sobotu pošesté finále nejslavnějšího turnaje světa (zatím vyhrála třikrát v letech 2002-03 a 2009), na druhé straně dvorce bude stát Ruska Vera Zvonarevová.

Petra Kvitová, kterou přijeli na semifinále povzbudit i maminka Pavla s otcem Jiřím, ale zanechala v All England Clubu skvělý dojem a pokud bude nadále předvádět podobnou hru, rozhodně to nemuselo být její poslední grandslamové semifinále kariéry. Prozatím musí mladé Češce stačit alespoň výrazný posun světovým žebříčkem, kde by měla ze 62. pozice poskočit na hranici elitní třicítky a na pozici české dvojky, těsně za Lucii Šafářovou.

SEMIFINÁLE WIMBLEDONU - ŽENY

SERENA WILLIAMSOVÁ (1-USA) - PETRA KVITOVÁ 7:6(5), 6:2
Serena Williamsová.
Esa: 7:5, dvojchyby: 3:4, vítězné údery: 19:24, nevynucené chyby: 14:20, využití brejkbolů: 3/6 - 1/3, celkem vyhraných gamů: 77:68, čas: 93 minut.

VERA ZVONAREVOVÁ (21-RUS) - CVETANA PIRONKOVOVÁ (BUL) 3:6, 6:3, 6:2
Cvetana Pironkovová (vlevo) a Vera Zvonarevová.
Esa: 2:3, dvojchyby: 2:1, vítězné údery: 31:23, nevynucené chyby: 13:16, využití brejkbolů: 3/5 - 1/4, celkem vyhraných gamů: 82:73, čas: 106 minut.

Autor: Antonín Vavrda