130 let

Velkou nadějí je i Štěpánka Hilgertová. | foto: ČTK

Česká výprava bude mít minimálně 120 členů

Sport
  •   12:01
PRAHA - Minimálně 120 českých sportovců pojede na olympijské hry v Pekingu. Měsíc před startem her je stále možné, že se výprava ještě rozšíří. Limit splnilo i osm bazénových plavců, kteří musejí o příštím víkendu svou výkonnost potvrdit na mistrovství České republiky v Podolí.

Do týmu se mohou dostat ještě další sportovci, jejichž svazy zažádaly o volnou kartu. Na minulých hrách v Aténách měla česká výprava 141 reprezentantů.

Početná je výprava atletů, kterých na olympiádu pojede minimálně 26. A to v týmu chybí zraněná výškařka Barbora Laláková a těhotná tyčkařka Pavla Rybová, které splnily limity. Nominační plénum Českého olympijského výboru zasedne 16. července, atleti však mohou plnit limity až do 23. července.

V sestavě nechybí obhájce zlata v desetiboji Roman Šebrle a žhavá medailová kandidátka oštěpařka Barbora Špotáková, která suverénně vede letošní světové tabulky. Sezonu ještě nezahájila vicemistryně světa ve skoku o tyči Kateřina Baďurová, která byla v zimě na operaci kolena.

Druhou nejpočetnější výpravou v českém olympijském týmu jsou se 13 jmény sportovní střelci. V sestavě je deset reprezentantů, kteří vystříleli pro Českou republiku účastnické místo, nechybí ani medailistky z Atén Kateřina Emmons a Lenka Marušková. V nominaci je také zkušený Miroslav Varga, olympijský vítěz ve střelbě z malorážky ze Soulu 1988, který si tak splnil sen poté, co se vrátil k soutěžím.

Velké naděje jsou vkládány do veslařů, kterých bude startovat dvanáct. Na medailové příčky myslí skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková. Stříbro z Atén bude obhajovat párová čtyřka. Dvanáctičlenný tým mají také basketbalistky, které se na OH dostaly jako jediný český zástupce kolektivních sportů.

Mezi desítkou tenistů nechybí příslušníci světové špičky Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a Nicole Vaidišová. Pět sportovců včetně dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové tvoří čtyři posádky ve vodním slalomu, odkud jsou Češi zvyklí vozit medaile.

Kvalifikovaní čeští sportovci na OH v Pekingu:

Atletika:

Limit A:

limit B: Lukáš Milo (100 m), Jiří Vojtík (200 m), Rudolf Götz (400 m), Jakub Holuša (800 m), Jan Kudlička (tyč), Martina Šestáková (trojskok), Petr Stehlík (koule), Jan Marcell (disk), Vítězslav Veselý (oštěp), Kateřina Šafránková, Lukáš Melich (oba kladivo).

Badminton:

Kristína Ludíková, Petr Koukal

Basketbal:

Družstvo žen

Silniční cyklistika:

Roman Kreuziger, Petr Benčík

Dráhová cyklistika:

Lada Kozlíková, Adam Ptáčník, Denis Špička, Tomáš Bábek, Alois Kaňkovský, Milan Kadlec.

Horská kola:

Jaroslav Kulhavý, Tereza Huříková

BMX:

Jana Horáková, Michal Prokop

Jachting 4

Martin Trčka (Laser), Michal Maier (Finn), Lenka Šmídová, Lenka Mrzílková (470)

Jezdectví:

Jaroslav Hatla

Judo:

Jaromír Ježek (do 73 kg)

Pavel Petřikov (do 60 kg)

Rychlostní kanoistika:

Michala Mrůzková, Jana Blahová (K2)

Vodní slalom

Vavřinec Hradílek (K1), Stanislav Ježek (C1), Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (C2), Štěpánka Hilgertová (K1)

Lukostřelba:

Barbora Horáčková, Milan Andreas

Moderní pětiboj:

Lucie Grolichová, David Svoboda, Libor Capalini

Plavání (limitáři musejí potvrdit výkonnost na MČR):

Petra Klosová, Květoslav Svoboda, Jiří Jedlička, Jana Klusáčková-Myšková, Martin Verner, Sandra Kazíková, Michal Rubáček, Tomáš Fučík.

Dálkové plavání:

Jana Pechanová, Rostislav Vítek

Synchronizované plavání:

Soňa Bernardová, Alžběta Dufková

Skoky na trampolíně:

Lenka Honzáková

Sportovní gymnastika:

Kristýna Pálešová, Martin Konečný

Sportovní střelba:

Václav Haman (libovolná malorážka 3x40 ran, vzduchová puška), Tomáš Jeřábek (libovolná malorážka 60 ran vleže, 3x40 ran), Miroslav Varga (libovolná malorážka 60 ran vleže), Martin Tenk (libovolná pistole), Martin Strnad a Martin Podhráský (oba rychlopalná pistole), Jan Sychra (skeet), David Kostelecký (trap), Kateřina Emmons (vzduchová puška, sportovní malorážka 3x20 ran), Pavla Kalná (vzduchová puška), Adéla Sýkorová (sportovní malorážka 3x20 ran), Lenka Marušková a Michaela Musilová (obě vzduchová pistole, sportovní pistole).

Stolní tenis:

Petr Korbel, Dana Hadačová

Tenis:

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Ivo Minář, Nicole Vaidišová, Pavel Vízner, Martin Damm, Iveta Benešová, Lucie Šafářová, Klára Zakopalová, Petra Kvitová.

Triatlon:

Filip Ospalý, Lenka Radová-Zemanová, Vendula Frintová.

Veslování:

Ondřej Synek (skif); Miroslava Knapková (skif); Jitka Antošová, Gabriela Vařeková (dvojskif); David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček, Petr Vitásek (párová čtyřka); Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth (čtyřka bez kormidelníka).

Vzpírání:

Libor Wälzer (do 105 kg)

Zápas:

Marek Švec (do 96 kg, řeckořímský styl).

Lucie Škrobáková (100 m př.), Petr Svoboda, Stanislav Sajdok (oba 110 m př.), Zuzana Hejnová (400 m př.), Iva Straková, Romana Dubnová, Jaroslav Bába, Tomáš Janků, (všichni výška), Zuzana Schindlerová (20 km chůze), Roman Bílek (50 km chůze), Věra Cechlová (disk), Barbora Špotáková, Jarmila Klimešová (obě oštěp), Denisa Ščerbová (sedmiboj), Roman Šebrle (desetiboj),
Autor: ČTK