Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

České basketbalistky na ME končí už ve skupině. Absolutně nezvládly závěr s Černou Horou

Sport

  16:20
riga - České basketbalistky na mistrovství Evropy prohrály 57:70 s Černou Horou a turnaj pro ně skončil už v základní skupině. Aby mohl výběr trenéra Štefana Svitka pomýšlet na postup, musel dnes v Rize buď zvítězit, nebo prohrát maximálně o jedenáct bodů.

Kateřina Elhotová se probíjí obranou Černé Hory. foto: FIBA

České basketbalistky na ME končí už ve skupině. Absolutně nezvládly závěr s Černou Horou

Bez ohledu na výsledek večerního duelu Švédsko - Francie skončí český tým v tabulce skupiny B poslední. 

V jeho neprospěch hovoří jak porážka ve vzájemném utkání s Černohorkami, tak skóre v případné minitabulce s dnešním soupeřem a Švédskem. Češky tak stejně jako před dvěma lety v Praze skončily už v základní skupině.

„Je to velké zklamání. Tenhle tým si zasloužil jít mnohem dál, parta šlapala, ale za dnešek jsme si to nezasloužily,“ řekla se slzami v očích Kamila Štěpánová. 

Kapitánka českých basketbalistek Romana Hejdová proti Francii.
Ilustrační foto

„Dnes nic hodnotit nebudu. Ale po zápasech s velkým favoritem Francií a Švédskem je škoda hrát tak jako dnes,“ připomněl Svitek výhru 71:64 po velkém obratu nad Švédskem a porážku 61:74 s vicemistryněmi Evropy, nad kterými jeho tým dlouho vedl.

Vstup do zápasu reprezentantkám vůbec nevyšel. První tři minuty nedokázaly skórovat, rychle prohrávaly 0:11 a už v první čtvrtině narostla jejich ztráta na 13 bodů, což by pro ně znamenalo vyřazení. 

Ani ve druhém dějství se Češky nevyvarovaly střeleckého výpadu a po čtyřminutovce bez koše šly do kabin za stavu 24:39 a s hrozbou konce v turnaji.

„Bylo to na začátku zápasu, kdy jsme rychle prohrávali 0:11. Vůbec jsme se nedostali do zápasu, posadili jsme soupeře na koně, a zatímco on dával trojky, nájezdy a prosazoval se zpod koše, tak my jsme zahodili pět šest košů z pod koše. To je deset dvanáct bodů, které soupeř nezahodil,“ prohlásil Svitek.

Ve třetí části sice české hráčky vyrovnaly hru, ale další velký obrat jako proti Švédsku, s kterým ještě ve třetí čtvrtině prohrávaly už o 17 bodů a přesto vyhrály, nepřišel. 

Česko - Černá Hora 57:70

Nejvíce bodů: Hejdová 16, Kateřina Elhotová 11, Karolína Elhotová 9 - Johnsonová 27, Jovanovičová a Mujovičová obě 19. Fauly: 19:16.Trestné hody: 8/6 - 18/12. Trojky: 5:8. Doskoky: 31:44.

Soupeřky měly převahu hlavně pod košem a skoro polovinu posledního dějství navíc tým dohrával bez obou pivotek Renáty Březinové a Štěpánové.

Češkám ještě svitla naděje 97 sekund před koncem, kdy byl místo úspěšného tříbodového pokusu Glory Johnsonové odpískán útočný faul a stav zůstal 57:64. Jenže právě Johnsonová se nakonec stala hrdinkou utkání.

Nejdříve proměnila oba trestné hody, a když trefila Krakovičová podobně jako v řadě dobrých českých střeleckých pozic jen obroučku, zařídily Černé Hoře postupový náskok Božica Mujovičová a právě naturalizovaná Američanka, která v utkání zazářila 27 body.

„Měli jsme tam několik okamžiků, kdy jsme se dostali na rozdíl pěti šesti bodů, ale hned přišla minuta a fatální chyby, po kterých jsme zase prohrávali o jedenáct,“ uvedl Svitek. 

„Nevím, jak si to vysvětlit, ale nedokázali jsme to udržet. Nedokázali jsme se ubránit,“ přidal.

V první půli se navíc vůbec nedařilo obvyklé střelkyni Kateřině Elhotové a tým střelecky táhla pouze kapitánka Romana Hejdová s 16 body. 

Naopak Černá Hora se vedle Johnsonové mohla opřít i o Milicu Jovanovičovou a Mujovičovou (obě 19 bodů).

Tabulka: 

1.Francie220162:1144
2.Černá Hora312174:2124
3.Česko312189:2084
4.Švédsko211131:1223
Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...