Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

České basketbalistky porazily na MS Kubu

Sport

  8:02
Sao Paulo (Brazílie) - První vítězství si dnes připsaly na mistrovství světa v Brazílii české basketbalistky, které ve skupině D porazily Kubu 73:51.

Zuzana Klimešová v souboji s Leidis Valdesovou z Kuby foto: ČTK

Po nervózní čtvrthodině rozhodly svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského o svém úspěchu přesnější střelbou hlavně z tříbodového území. V posledním utkání ve skupině se český tým střetne ve čtvrtek od 18:00 SELČ s Tchaj-wanem. I když českým hráčkám vyšel vstup do utkání a po rychlých protiútocích a zakončení Machové vedly už 7:2, Kubánky po dvou minutách tlak soupeřek dokonale zmrazily.

Předsunuly obranu, zlepšily doskakování a hlavně koncovku. Poměrně snadno se jim podařilo otočit výsledek a po sedmi minutách po šňůře 12:2 vedly 14:9. Hru českých basketbalistek v těch chvílích provázela křečovitost spojená se zbytečnými ztrátami míčů. Kubánky po úspěšné sérii získaly sebevědomí, střeleckou jistotou vynikala
zejména Peillonová. Trápící se spoluhráčky vytáhla z krize střídající Markéta Mokrošová. Trenér Bobrovský se rozhodl odlehčit situaci Machové, která byla po první čtvrtině se sedmi body jedinou nebezpečnou střelkyní českého týmu.

Sázka na hru s dvěma rozehrávačkami vyšla dokonale. Dvěma trojkami po sobě
otočila Mokrošová stav, vedle ní se chytla i Vítečková. Po čtvrthodině už z českých basketbalistek krize spadla a začaly předvádět svou obvyklou hru. Výsledkem byl postupně desetibodový náskok.

Ovšem Kubánky se nemínily tak snadno vzdát. Nepříjemná byla zejména jejich
agresivita v osobních soubojích, proti níž se české basketbalistky jen obtížně prosazovaly. Soupeřky stačily zdvojovat obranu a na jejich důraz platila pouze rychlá kombinační hra. I české hráčky ale vylepšily obrannou hru, nenechávaly soupeřkám prostor ke střelbě a střelba Kubánek z nepřipravených pozic nebyla účinná.

Po půlhodině získaly české hráčky čtrnáctibodový náskok 55:41, který ale pořád ještě neznamenal uklidnění. Kubánky se v poslední čtvrtině pokusily o zvrat. Snížily na desetibodový rozdíl a začaly více využívat průniky, při nichž nutily soupeřky k faulům. Jejich nátlakové hře ale chyběla přesnější koncovka. V překotné snaze o zvrat Kubánky v posledních pěti minutách často chybovaly a české basketbalistky už dotáhly zápas s přehledem do vítězného konce.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...