Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

České biatlonové hvězdě se pod zahraničním koučem nedaří. Co bude s Vítkovou?

Sport

  13:45
PRAHA - Těsně před startem Světového poháru byla Veronika Vítková v tréninku na soustředění stejně rychlá jako běžecký expres Markéta Davidová. Kontrolní závody českých biatlonistek vyhrála. Ale pak? Co se vlastně s ní stalo pak? Toť otázka pro kouzelnou křišťálovou kouli.

Veronika Vítková. foto: Petr Slavík, Český biatlon

Moravec s Krčmářem dojeli v první dvacítce, ve finiši triumfoval Johannes Bö

Nabízejí se různá vysvětlení, proč je Veronika Vítková najednou na lyžích tak pomalá, ale která teorie je ta správná?

Očekávaná tahounka týmu jen krčí rameny.

„Vím, že nic nevím,“ řekl by Sokrates.

„Kdybychom řešení znali, hned zareagujeme,“ říká ona.

V celkově utrápené české biatlonové sezoně 2018-2019 je tápání Vítkové největší záhadou v týmu.

Veronika Vítková v Novém Městě na Moravě.

„Nepropadám panice. Stále věřím, že to přijde,“ povídá po štafetě v Ruhpoldingu a rozhovoří se o náznacích zlepšení, o rychlejším běhu než v prosinci. 

„Konečně cítím, že se mohu odrazit z nohou a s někým závodit - a ne aby mi všichni ujížděli.“

Nicméně 24. běžecký čas ze čtvrtečního sprintu je stále vzdálen výkonům, na něž bývala zvyklá.

Veronika Vítková

  • 545 bodů získala Vítková v minulé sezoně za osm kol Světového poháru, kterých ze zúčastnila.
  • 69 bodů má po pěti kolech SP v této sezoně. V celkovém pořadí je 48.

Navíc když se po Vánocích částečně zlepšila běžecky, odešla jí v Oberhofu střelecká forma, předtím skvělá. Proto ji potěšilo, že ve štafetě v Ruhpoldingu pouze jednou dobíjela: 

„Pořád umím střílet rychle i přesně. Vrátit se k dobré prosincové střelbě by mělo být jednodušší než zbavit se tápání v běhu.“

Perfekcionistka Vítková je přesvědčena, že přes léto udělala vše pro úspěšnou sezonu. Ještě v listopadu si pochvalovala přípravu pod novým norským koučem Egilem Gjellandem, jenž výrazně ubral na intenzitě a přidal na objemu.

Přesto: co když její 30leté tělo nedokáže tuto zásadní změnu tréninkové rutiny dlouhodobě zpracovat tak, jak předpokládala?

„V létě to vypadalo dobře, ale třeba se ta změna na nás nějak podepsala. Prvním rokem děláme v tréninku něco úplně jiného,“ přemítá.

Egil Gjelland

Její kolegyně Lucie Charvátová připomíná: 

„Když už je vaše tělo ve sportu dlouho, je pro něj složité, aby si zvykalo na něco nového. Ale musíte věřit, že se to zlepší, i když možná třeba až za delší dobu, a ne střídat trenéry každý rok jako běžci.“

Příčinou současných trablů Vítkové by mohly být rovněž následky někdejších zdravotních potíží. Imunitu nemá nejsilnější. 

Z meningitidy v roce 2009 se dávala dohromady tři roky, také později její zdraví občas haprovalo a sráželo ji. Na poháru v Pchjongčchangu 2017 zkolabovala, kvůli kombinaci únavy a stresu, o odvezli ji do nemocnice.

Vždy se však dokázala vrátit do špičky.

„Každý detail hraje roli,“ říká lékař týmu Vladimír Dobeš. „Nelze vyloučit, že nějaké následky předchozích onemocnění ve Veronice zůstaly. Ale žádné takové signály momentálně nemáme.“

Kouč Gjelland tvrdí, že stav Vítkové poznamenala po počátečních problémech s vysokou nadmořskou výškou v Pokljuce i nachlazení v Hochfilzenu a Novém Městě. 

Veronika Vítková (vepředu) a Markéta Davidová.

„To se pak s vámi táhne delší dobu. Veroničiny problémy jsou podle mě komplexem více malých věcí,“ soudí. „Snažíme se dál myslet pozitivně. Forma se někdy mění rychleji, než si vůbec umíte představit.“

Neúspěchy vždy ovlivní rovněž psychiku. Jindřich Šikola, v minulosti rovněž kouč Vítkové, ve studiu ČT podotkl: 

„Pokud do zimy jdete natěšený s tím, že je vše v pořádku, a pak to od prvního závodu nejede, a přitom nenajdete žádnou chybu, hlava si klade otázku proč.“

Jak tedy znovu vzkřísit olympijskou medailistku a mnoho let ženu pohárové Top 10 Veroniku Vítkovou, která se už tolikrát v minulosti představila coby velký biatlonový rváč?

Pokusy samozřejmě probíhají. Sílu a výbušnost, kterou v úvodu sezony ztratila, se o Vánocích snažila získat zpět změnou techniky. 

Jestliže ji zažije, měla by na trati postupně zrychlovat. Podstoupila i měření laktátu, ta však neodhalila žádné zdravotní problémy.

Veronika Vítková si naději na další medaili odstřelila na poslední střelbě.
Bronz v Oberhofu vybojovaly zleva Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Markéta...

Po závodech v Anterselvě ji čeká další série lékařských vyšetření. A před zámořským pohárovým blokem dostane týden na klidný trénink. „Verča je schopná probudit se ze dne na den,“ věří šéf svazu Jiří Hamza.

Mistrovství světa v Östersundu bude až v březnu, stále má čas.

„Možná jsem prostě už stará,“ pokusí se sama zlehčit situaci.

Vzápětí ujistí: „Ale vzdát to určitě nechci.“