Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nadal, české tenistky a Svitolinová překvapivě vypadli v Melbourne ve čtvrtfinále

Sport

  9:00aktualizováno  16:23
Melbourne - V pohromu favoritů se změnil devátý hrací den tenisového Australian Open. Ve čtvrtfinále skončil zraněný Rafael Nadal, šampion melbournského grandslamu z roku 2009 a lídr světového žebříčku, vypadli i třetí nasazený Grigor Dimitrov či čtyřka Elina Svitolinová z Ukrajiny. S turnajem se rozloučily také zbývající české tenistky ve čtyřhře.

Rafael Nadal se loučí. foto: ČTK/AP

Korejská kometa drtí favority. Kde se Čong Hjon v Austrálii zastaví?

Nadal bojoval s Chorvatem Marinem Čiličem tři a tři čtvrtě hodiny. Za stavu 2:2 na sety a 2:0 pro Čiliče v páté sadě se španělský tenista rozhodl vzdát. Měl problémy se stehenním svalem.

Čiličovým soupeřem v boji o finále bude nenasazený Brit Kyle Edmund, jenž vyřadil Dimitrova a zatím plně nahrazuje britskou hvězdu Andyho Murrayho, který v Austrálii kvůli operované kyčli chybí. 

Elina Svitolinová nestačila ve čtvrtfinále Australian Open na Belgičanka...
Čong Hjon se raduje z triumfu nad Novakem Djokovičem.

Aktuálně 49. hráč žebříčku hraje na grandslamech pátým rokem, jeho dosavadním maximem bylo osmifinále US Open 2016.

Překvapení se zrodilo i v úvodním čtvrtfinále žen. Belgičanka Elise Mertensová zaskočila Svitolinovou a porazila ji 6:4 a 6:0. 

Debutantka na Australian Open tak ukončila vítěznou sérii Svitolinové, protože ta před úvodním grandslamem sezony vyhrála turnaj v Brisbane a v Melbourne už porazila čtyři soupeřky včetně Kateřiny Siniakové a Denisy Allertové.

Muži: 

Dvouhra - čtvrtfinále: Čilič (6-Chorv.) - Nadal (1-Šp.) 3:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:2, 2:0 skreč, Edmund (Brit.) - Dimitrov (3-Bulh.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.

Ženy: 

Dvouhra - čtvrtfinále: Wozniacká (2-Dán.) - Suárezová (Šp.) 6:0, 6:7 (3:7), 6:2, Mertensová (Belg.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:4, 6:0.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Babosová, Mladenovicová (5-Maď./Fr.) - Čchan Jüng-žan, Sestini Hlaváčková (1-Tchaj-wan/ČR) 6:4, 0:6, 7:6 (8:6), Sie Šu-wej, Pcheng Šuaj (8-Tchaj-wan/Čína) - Šafářová, Strýcová (4-ČR) 6:1, 6:4.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo: Sestini Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - N. Kičenoková, Granollers (Ukr./Šp.) 6:2, 7:5.

Junioři: 

Dvouhra - 2. kolo: Štyler (14-ČR) - Crnokrak (Austr.) 6:3, 6:7 (3:7), 6:3, Erel (Tur.) - Svrčina (ČR) 6:2, 6:0.

Čtyřhra - 2. kolo: Macháč, Štyler (6-ČR) - Fenty, Woodall (USA) 6:4, 7:5, Paulson, Henning (ČR/JAR) - Baez, Seyboth Wild (1-Arg./Braz.) 2:6, 7:6 (7:5), 14:12.

V prvním grandslamovém semifinále v kariéře se dvaadvacetiletá Mertensová utká s druhou nasazenou Caroline Wozniackou. Dánka dnes jako jediná z favoritů čtvrtfinálový duel zvládla, s Carlou Suárezovou ale o postup bojovala takřka dvě a čtvrt hodiny. V úvodním setu uštědřila Wozniacká Španělce kanára, ve druhém ale nevyužila mečbol, Suárezová v tie-breaku srovnala a vynutila si pokračování.

V třetí sadě už ale bývalá světová jednička soupeřce další šanci nenabídla a po setech 6:0, 6:7, 6:2 postoupila. Účastí v semifinále si Wozniacká vyrovnala osobní melbournské maximum z roku 2011. Nejdál na grandslamu došla na US Open, kde si dvakrát zahrála finále.

Ve čtvrtfinále čtyřhry vypadly všechny Češky: turnajové jedničky Andrea Sestini Hlaváčková a její tchajwanská spoluhráčka Čchan Jüng-žan i loňská vítězka Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou.

Hlaváčková s Čchan Jüng-žan nestačily na Timeu Babosovou, se kterou loni Hlaváčková vyhrála Turnaj mistryň, a Kristinu Mladenovicovou. Maďarsko-francouzskému páru podlehly 4:6, 6:0 a 6:7.

Šafářová nenaváže na titul, který loni v Melbourne získala s momentálně zraněnou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Se Strýcovou prohrály 1:6 a 4:6 s tchajwansko-čínským párem Sie Šu-wej, Pcheng Šuaj.

Hlaváčková pokračuje ještě v mixu, s francouzským spoluhráčem Edouardem Rogerem-Vasselinem dnes prošli do čtvrtfinále.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...