Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

České derby v Miami zvládla lépe Plíšková, v osmifinále jsou i Šafářová a Berdych

Sport

  18:53
MIAMI - Karolína Plíšková zvládla na turnaji v Miami souboj reprezentačních kolegyň. Druhá nasazená tenistka porazila Barborou Strýcovou 6:1, 6:4 a postoupila do čtvrtfinále stejně jako Lucie Šafářová, jež zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovou 7:6, 6:1. V osmifinále je na Floridě Tomáš Berdych, který přehrál Gillese Müllera z Lucemburska 6:3, 6:4.

Karolína Plíšková slaví postup v Miami. foto: ČTK/AP

Pětadvacetiletá světová trojka Plíšková, jež poslední vzájemné utkání vloni na trávě v Birminghamu se Strýcovou prohrála, získala po vyrovnaném začátku úvodní set suverénně za 22 minut a brejkem začala i druhou sadu. O pět let starší soupeřka jí ale vzápětí poprvé v utkání také sebrala podání, obrat ale nenastartovala.

Karolína Plíšková slaví postup v Miami.
Tomáš Berdych na turnaji v Miami.

Plíšková se v druhém setu dostala do vedení 5:2, zápas ale dlouho ukončit nemohla. Bojovná Strýcová, jíž ve světovém žebříčku patří 20. místo, snížila na 4:5 a v desáté hře měla i dvě šance na vyrovnání, ani jednu však nevyužila. Favoritka pak při druhém mečbolu pečetila postup a v bilanci vzájemných zápasů se ujala vedení 2:1.

Šafářová se v Miami probojovala mezi osmičku nejlepších poprvé v kariéře. Ve čtyřhře jí sice s Bethanií Mattekovou-Sandsovou nevyšel útok na obhajobu loňského titulu, v duelu se čtvrtou nasazenou Cibulkovou si ale vše vynahradila a poprvé od závěru sezony 2015 získala ve dvouhře skalp hráčky z Top 10.

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch)

Muži (dotace 6,993.450 dolarů):

Dvouhra - 3. kolo: BERDYCH (10-ČR) - Müller (24-Luc.) 6:3, 6:4.

Ženy (dotace 7,699.423 dolarů):

Dvouhra - 4. kolo: KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2-ČR) - STRÝCOVÁ (15-ČR) 6:1, 6:4, ŠAFÁŘOVÁ (ČR) - Cibulková (4-SR) 7:6 (7:5), 6:1.

První vyrovnaný set vyhrála za necelou hodinu v tie-breaku 7:5 a těsnou bitvu se Slovenkou svedla navzdory jasnému skóre i ve druhé sadě. Cibulková sice ani jednou neudržela své podání, obě hráčky se ale přetahovaly o každý fiftýn.

V maratonské čtvrté hře například Šafářová proměnila až pátý brejkbol, přes shodu se v ní hrálo osmkrát. Dlouho bojovala i o rozhodující šestý bod, v sedmém gamu při svém podání třikrát odvracela brejkbol a po hodině a 50 minutách využila až třetí mečbol.

Desátý nasazený Berdych uhrál na jednom turnaji dvě vítězství za sebou poprvé od únorové semifinálové účasti v Rotterdamu. V Dubaji i na předchozím podniku Masters v Indian Wells si připsal vždy jen jednu výhru, s Müllerem dnes ale vážnější problémy neměl. V obou setech rozhodl jedním úspěšným brejkem, sám čelil jedinému brejkbolu v úvodu druhé sady.

Autor: