Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

České krasobruslařky vyhrály Světový pohár

Sport

  19:10
ERFURT - České rychlobruslařky Martina Sáblíková, Andrea Jirků a Karolína Erbanová vyhrály dnešní stíhací závod družstev v rámci Světového poháru v Erfurtu. Svěřenkyně Petra Nováka si dojely v novém národním rekordu 3:05,32 nejen pro jistotu startu na letošním mistrovství světa, ale i pro celkové vítězství v třídílném seriálu.

Sáblíková na fotografii z mistrovství republiky. foto: ČTK

Tým českých rychlobruslařek tak dosáhl největšího úspěchu ve své krátké historii, dnes spolu trio NOVIS Teamu startovalo teprve potřetí. V minulých závodech SP obsadily mladé reprezentantky sedmé a šesté místo.

Dnes Češky porazily o 48 setin sekundy Rusko, třetí Polky měly ztrátu 94 setin. K triumfu pomohl týmu kolem trojnásobné mistryně světa Sáblíkové i fakt, že Nizozemky jako největší favoritky a vítězky předchozích dvou dílů po pádu závod nedokončily a například domácí Němky šetřily své největší hvězdy a nasadily B tým.

České trio startovalo v předposlední rozjížďce a v šestém nejlepším času sezony se jim podařilo splnit základní cíl, který jim trenér Novák před startem dal - po dojezdu být na prvním místě. "Sice s Amerikou asi o vteřinu a půl prohrávaly, ale jely super kola a Martina (Sáblíková) je dobře táhla. Jely čas na český rekord a pak jsme jen čekali, co předvedou ti další. A oni neudělali nic," podotkl Novák.

Vítězství jeho svěřenkyň by prý nebylo ohroženo, ani kdyby Nizozemky dojely do cíle. "To se stane, že upadnou. Ony ale měly stejně horší časy než holky, které měly výborný závěr. Nevím nevím, jestli by je porazily," uvedl Novák.

Díky dnešnímu zisku 150 bodů z posledního závodu seriálu nasbíraly Češky 235 bodů a porazily o 30 bodů druhý tým USA. Třetí Nizozemky byly o dalších pět bodů zpět. "Pořád jsem byl naštvaný, že se o mladých (Erbanové a Jirků) nepíše a nemluví. Tentokrát to už, doufám, bude jiné," řekl náročný trenér.

Češky se dnešním výsledkem kvalifikovaly na mistrovství světa na jednotlivých tratích do Vancouveru. Podle Nováka však v Kanadě mezi medailové kandidáty asi ještě patřit nebudou. "Bral bych to, kdyby se tohle stalo před olympiádou. Kdyby to tak dopadlo, tak bychom se ve čtvrtfinále utkali s osmým týmem a byli bychom mezi čtyřmi, a tedy ve hře o medaile.

Takhle si na mistrovství světa musíme počkat. Tam toho bude na Martinu hodně," dodal Novák.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!