130 let

Nicole Vaidišová | foto: ČTK

České tenistky vedou, vyhrály obě dvouhry

Sport
  •   11:03
Paříž - České tenistky dělí jediné vítězství od účasti v červencové baráži o postup do elitní osmičlenné skupiny Fed Cupu. V zápase 1. kola Světové skupiny II se Slovenskem dnes v Bratislavě vyhrály obě dvouhry a za stavu 2:0 jim stačí v neděli zvítězit v jediném ze tří zápasů.
Lucie Šafářová nejprve porazila domácí jedničku Danielu Hantuchovou 7:6, 4:6 a 6:3. Nicole Vaidišová se pak nečekaně dvě a půl hodiny trápila na kurtu, než porazila 3:6, 6:4 a 7:5 až 123. hráčku světa Dominiku Cibulkovou. Šafářová v zápase s Hantuchovou otočila úvodní set, v němž už prohrávala 2:5. Na začátku druhé sady po zatažení střechy ztratila koncentraci i
servis a soupeřka pak sadu dotáhla k výhře 6:4. Vstup do rozhodujícího setu se však čtvrtfinalistce Australian Open vydařil. Hned ve druhé hře získala servis soupeřky a navíc sama podávala účinněji než v předchozím průběhu zápasu. Když k tomu přidala přesné údery ze své levačky, mířila k vítězství.

Už v osmé hře si při podání Hantuchové vypracovala tři mečboly, ale Slovenka si pomohla prvním servisem a všechny odvrátila. Vzápětí se jí navíc dařily vítězné returny, takže cestu Šafářové za triumfem ještě zkomplikovala. Měla dva brejkboly na prodloužení zápasu, ale česká tenistka oba odvrátila a vítězným úderem po čáře proměnila v pořadí pátý mečbol.
Poprvé v kariéře se tak Šafářová radovala z vítězství ve Fed Cupu. "Daniela je vynikající hráčka, takže jsem hrozně ráda, že se mi to právě proti ní podařilo prolomit," pochvalovala si.

Vaidišová měla problémy, nakonec ale vyhrála
Vaidišová pak měla podle papírových předpokladů rychle získat druhý bod, ale nakonec z toho byl další třísetový maraton. První set dokonce po vlastních chybách prohrála 3:6, ale utkání dotáhla do vítězného konce. Byla ráda, že se jí podařilo úspěšně změnit taktiku. "Snažila jsem se víc hrát, držet míč déle ve hře a netlačit se hned do vítězného úderu, což se
mi podařilo," vysvětlila změnu ve způsobu hry. I když jeho svěřenkyně dělí jediný bod od postupu, český nehrající kapitán Aleš Kodat ještě nepovažuje zápas za rozhodnutý. "Ty čtyři hráčky předvedly tak dobré výkony, že rozhodovala taktika a psychická odolnost. Opravdu ještě není hotovo," prohlásil.
Autor: ČTK