Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko - Kazachstán 2:1. Tenisté Berdych s Dlouhým ovládli čtyřhru

Sport

  14:54aktualizováno  16:56
OSTRAVA - Čeští tenisté uhráli v Ostravě důležitý druhý bod v zápase Davisova poháru s Kazachstánem. Duo Berdych - Dlouhý totiž porazilo Jurije Ščukina s Jevgenijem Koroljovem hladce 3:0.

Tomáš Berdych foto: ČTK

Hrálo se o rozdílový bod: v pátek totiž nejprve Hájek nestačil na Golubjova, s nímž prohrál v dlouhé pětisetové bitvě, ovšem v následném zápase po hladkém průběhu utkání sroval Berdych stav na 1:1 proti Kukuškinovi.

Česko - Kazachstán

Česko - Kazachstán 3:1

1. zápas:
Hájek - Golubjov 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), 6:1, 6:7 (4:7), 3:6,
2.zápas:
Berdych - Kukuškin 7:6 (7:5), 6:2, 6:3.


3. zápas:
Berdych, Dlouhý - Ščukin, Koroljov
6:3, 6:4, 7:6

Esa: 4:8. Dvojchyby: 6:4. Vítězné míče: 52:39. Využité brejkboly: 4/7 - 2/7. Nevynucené chyby: 39:33. Celkem získané míče: 115:102. Čas: 2:31 h.

A ukázalo se, že Češi zůstali na vlně, na které se vezl o několik hodin dříve Berdych. Hned od první hry se jim totiž dařilo. Úvodní výměny patřili jim, a tak bleskově prolomili soupeřovo podání. Vedení v následné sadě potvrdili.

Až do stavu 4:2 pak oba týmy svůj servis držely, pak však nepříliš jistí Kazaši opět zaváhali a znovu ztratili, okamžitě je ale napodobili i domácí. K radosti velké většiny fanoušků však Berdych s Dlouhým pookřáli a v další hře si dokráčeli pro zisk prvního setu. Nebylo to však úplně jednoduché: "Hlavně Ščukin hrál dobře, překvapil mě svým výkonem. Museli jsme to odmakat a jsem rád, že jsme to zvládli," řekl Berdych pro Českou televizi.

V druhém setu byl sice stav dlouho vyrovnaný, nicméně za stavu 3:3 opět Češi zabrali a získali klíčový brejk celého setu. Podání Lukáše Dlouhého se totiž i přes velké snažení Kazachů podařilo udržet. Set pak o dvě hry později ukončil čistým způsobem skvěle servírující Berdych.

Zatím nejvyrovnanější pasáž zápasu nachystali jeho aktéři na třetí set. V něm si celých deset her drželi deblisté svá podání, pak však chyboval Ščukin - Čechům stačilo udržet servis -, ovšem klopýtnul i Dlouhý. Na řadu tak přišel tie-break...

V rozhodující fázi střetnutí domácí tenisté dominovali: na servisu byl Dlouhý tentokrát bezchybný a spolu se svým kolegou si vytvořili pět měčbolů. Ten třetí Češi využili při Berdychově podání a dvě a půl hodiny dlouhý zápas dotáhli do vítězného konce.

Postupový třetí bod může získat Berdych v úvodním nedělním souboji. Za Kazachy by měl nastoupit Golubjov. Kapitán Navrátil si však úplně jistý není: "Mluvil jsem s Golubjovem a on je po pátku hodně unavený. Nejsem přesvědčený, že bude hrát. Možná, že Kazaši nasadí Koroljova, kterému zdejší rychlý povrch sedí a dneska hrál velmi dobře," řekl.

Autor: