Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejistky pojedou na olympiádu. Postup slavily se slzami v očích a raškovkami na hlavě

České hokejistky slaví postup na olympijské hry v Pekingu. foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Na hlavu si nasadily Raškovky, oficiální čepice české olympijské výpravy, a s cedulí Qualified i slzami v očích křepčily před nadšenými fanoušky. Olympijské snění proměnily české hokejistky ve skutečnost. Reprezentace si vybojovala místo v Pekingu 2022 a poprvé v dějinách se představí pod pěti kruhy. Krasojízdu na domácím kvalifikačním turnaji C završila v neděli v chomutovské aréně dominancí nad Maďarkami 5:1.
  20:17aktualizováno  22:25

„Když už na olympiádu jedeme, chceme udělat co nejlepší výsledek. Mířit na medaile. Postup je začátek, nekončíme. Chceme posouvat ženský hokej pořád dál a užívat si to, jak to děláme naší hrou. Přála bych každému, aby si s námi zahrál hokej, protože to je úžasné,“ zářila kapitánka Alena Mills.

A trenér Tomáš Pacina cítil hrdost: „Bylo důležité, že holky se poučily z chyb na mistrovství světa. Uvědomily si, že vyhrát musí tým, že to nevyhraje jedna hráčka.“

Před zaplněnou tribunou Češky ukázaly hned od začátku, že historickou šanci nechtějí promarnit. Z první velké příležitosti po 84 vteřinách udeřily, když přenesly hru od tyčky k tyčce a Hymlárová zkušeně zavěsila, než se gólmanka hostů přesunula.

Česko vs. Maďarsko

sledovali jsme v podrovné reportáži

Velkou možnost Maďarek pak čapla brankářka Peslarová, opora, která ve třech zápasech inkasovala jen dvakrát. Domácí potom odskočili díky brankám slepeným do rovných 100 vteřin; Serdarová se prosadila při závaru, Přibylová po sólu v oslabení. Po první třetině 3:0, jasná zpráva. Postupová.

Maďarky nenašly protizbraň na rychlé a dobře kombinující Češky, rozjásaných 1 853 fanoušků pak ještě oslavilo góly Kolowratové a Křížové. V sobotu domácí reprezentace rozstřílela Polsko 16:0, ve čtvrtek přehrála Norsko 3:1 a skupinu C vyhrála bez ztráty bodu. Za vítězství nad Maďarskem sklidila ovace ve stoje, oslavný skok hokejistek před tribunu načal dlouhou noc.

„Jak to vypadalo v kabině? Oslava, tancování, písničky, pivko, šampaňské. Ale jedeme dál,“ smála se rozjařená obránkyně Pavlína Horálková.

Česká reprezentace se zúčastní sportovního vrcholu poprvé, ovšem útočnice Karolína Erbanová, pokud se dostane do nominace, si olympijský svátek vychutná už počtvrté. Třikrát startovala jako rychlobruslařka a má bronz z Pchjongčchangu 2018. V Chomutově plnila roli třinácté útočnice a na sobotní nadvládě nad Polkami se podílela gólem a asistencí.

Ženský hokej je v olympijském programu od Nagana 1998, v Pekingu se tedy představí nejlepší hokejistky planety už posedmé. Výběr trenéra Paciny se ve skupině B utká s domácí Čínou, Japonskem, Dánskem a  Švédskem. Jen tři celky z pěti si zajistí čtvrtfinále, které mají zaručené týmy ve skupině A, tedy USA, Kanada, Finsko, Rusko a Švýcarsko.

Kvalifikace žen na OH
14. 11. 2021 16:00
Česko Česko : Maďarsko Maďarsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Góly:
01:24 Hymlárová (Tejralová, Křížová)
12:15 Serdar (Čajanová, Lásková)
13:55 Přibylová
27:30 Kolowratová (Neubauerová, Mlýnková)
55:35 Křížová (Hymlarová, Tejralová)
Góly:
57:59 Huszáková
Sestavy:
Peslarová (Švejdová) – Lásková, Čajanová, Tejralová, Horálková, Pejšová, Kolowrathová (A), Trnková – Mrázová (A), Mlýnková, Neubauerová, Mills (C), Křížová, Hymlárová, Lédlová, Pátková, Přibylová, Serdar, Bukolská, Radová, Erbanová.
Sestavy:
Némethová (Szabóvá) – Bakerová, Kneeová (A), Kissová-Simonová (A), Mayerová, Némethová, Odnogaová, Tóthová – Szamosfalviová, Dabasiová, Huszáková, Williamsová, Gasparicsová (C), Jókaiová-Szilágyiová, Horváthová, Seregélyová, Kreiszová, Stroblová, Rónaiová, Metzlerová, Gondosová.

Rozhodčí: Chelsea Rapin, Lacey Senuk – Alex Blair, Jackie Spresser

Přejít na on-line reportáž
Kvalifikace žen na OH
14. 11. 2021 20:00
Norsko Norsko : Polsko 7:1 (2:0, 2:1, 3:0)
Góly:
05:42 Jorgensenová (Nybergová)
06:35 Fischerová (Dalenová, Bialiková)
21:01 Fischerová (Bialiková)
31:01 Haugová Hansenová (Fischerová, Tedenesová)
40:38 Bialiková (Hansenová)
52:08 Furulundová (Fischerová)
58:26 Dalenová (Tedenesová)
Góly:
32:22 Czarnecká (Pozniewská, Sforová)
Sestavy:
Holterudová Olssonová (Ekleová) – Johansenová, Morsetová (C), Jorgensenová, Bergesenová, Tendenesová, Tillmanová, Haukaliová, Bjellandová – Bialiková (A), Haugová Hansenová, Dalenová – Furulundová, Bisethová Engmannová, Fischerová – Bergeová, Kruseová, Brunvoldová – Pedersenová, Nybergová, Sirumová
Sestavy:
Sassová (23. Kosinská) – Sforová, Chrapeková, Gogocová, Zielinská, Kaminská, Korkuzová, Wcislová – Pozniewská (C), Laskawská, Czarnecká – Wieczoreková, Tomczoková, Sikorská – Strzelecká, Talandaová, Dziwoková – Lapiesová, Orawská

Rozhodčí: Ermaková, Ketonenová – Danilovová, Sainiová

Konečná tabulka

Tým Z V VP PP P S B
1. Česko 3 3 0 0 0 24:2 9
2. Maďarsko 3 2 0 0 1 17:9 6
3. Norsko 3 1 0 0 2 11:9 3
4. Polsko 3 0 0 0 3 2:34 0
Autor: