Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Naději sebrala až poslední čtvrtina. Češi ve čtvrtfinále ME podlehli Srbsku

Sport

  18:49aktualizováno  23:03
LILLE (Od našeho zpravodaje) - Bojovali statečně, ale padli. Čeští basketbalisté si přes velmi dobrý výkon o evropské medaile nezahrají: ve čtvrtfinále šampionátu podlehli hvězdným Srbům 75:89 (21:21, 42:45, 63:67). To však neznamená, že by turnaj končil! Pokud Češi ve čtvrtek porazí Itáli, zajistí si olympijskou kvalifikaci pro Rio.

Tomáš Satoranský se probíjí přes Nemanju Nedoviče. foto: ČTK/AP

Jaký je další program českého týmu? Po porážce dostane necelý den na načerpání energie na další, neméně důležitou výzvu: už ve čtvrtek mužstvo od 18.30 zahájí proti Itálii, která podlehla Litvě, o 5. až 8. místo, v níž jde o kvalifikaci pro olympijské hry v Riu.

Pokud by Česko uspělo hned ve čtvrtek, bude ji mít jistou. Pokud ne, utkalo by se v pátek o 7. místo, tedy o poslední garanci účasti v kvalifikaci (s horším z dvojice Řecko – Lotyšsko).

Semifinalisté včetně Srbska budou od pátku hrát o přímý postup na olympiádu, ten patří oběma finalistům, a hlavně o evropské medaile. To se již Česka netýká. Proč?

Očima trenéra

"Musím složit kompliment svým hráčům, ale i soupeři. Každý ví, že Srbsko je skvělý tým, ale dnes zahrál opravdu dobře. My ale i tak byli dlouho ve hře a jsem hrdý na svůj tým. Hrajeme tu skvělý turnaj a myslím, že si zasloužíme ještě jedno vítězství,“ hodnotil utkání kouč české reprezentace Ronen Ginzburg.

"S takovým soupeřem rozhodují malé věci. My nedali nějaké otevřené střely, donášky, udělali jsme chyby v obraně, pak nelze pomýšlet na výhru nad týmem, jako je Srbsko. Ale nejsme jediní na turnaji, kdo měl problém zastavit útok Srbů,"

Svěřenci kouče Ronena Ginzburga šli na dosud neporaženého favorita v roli celku, který v osmifinále šokoval basketbalovou Evropu – s tím, že by Češi mohli zdolat silné Chorvatsko o 21 bodů, nepočítal snad nikdo.

A na fotbalovém Stade Pierre Mauroy tým vedený rozehrávačem Tomášem Satoranským a pivotem Janem Veselým začal nažhaveně; možná i proto, že hráče v noci před zápasem dvakrát na hotelu vzbudil požární poplach.

Úvodní koš duelu dal po hezké akci Pavel Pumprla a Srbové se trápili v útoku, velkou měrou zásluhou přesné české defenzivy, z čehož bylo na začátku 6. minuty vedení 12:5 (hned 8 body se na něm podílel Blake Schilb).

Dlouho však netrvalo: po několika skvělých akcích hvězdného Miloše Teodosiče soupeř snížil a trenér Ginzburg situaci zklidňoval oddechovým časem. Nepomohlo to, dvě české ztráty rychle za sebou přetočily skóre na 18:19.

První čtvrtina skončila remízou, ale pak se začal projevovat následující statistický údaj: zatímco česká lavička v průběhu ME průměrně pomohla 20 body, ta srbská 44! A právě rychlá rotace hráčů, do jednoho velmi kvalitních, dávala Balkáncům teoreticky největší výhodu.

Češi však dodržovali týmové heslo „Rvi se jako lev“ - a rvali se. Na konci 27. minuty Hruban trefil trojku a rodící se srbský náskok smazal, srovnáno na 36:36.

I poločasové skóre znělo 42:45 a ještě úplně nenaznačovalo, kdo je k triumfu blíž; „pomocným faktorem“ mohlo být spíš to, že klíčový český muž Satoranský nasbíral již tři fauly.

Škoda chvil, jež přišly krátce po půli: Benda neproměnil lehkou situaci a Srbové trestali, Satoranský úžasně zblokoval soupeře, ale Pumprla obratem ztratil... Tohle byly rozdílové momenty, v tak vyrovnaném zápase tým musely mrzet dvojnásobně.

Zoran Erceg, jeden ze srbský žolíků, pak zvyšoval na 50:57, Satoranský snížil svou další trojkou, leč festival střel zpoza perimetru prodloužil Bjelica a trestné hody Ercega s Bogdanovičem upravily skóre na 53:63. Zde, ve druhé části třetí čtvrtiny, favorit utkání strhával svým směrem.

Těžko basketbalistům něco vyčítat: dřeli, proti hvězdnému protivníku desetibodovou ztrátu zmenšili až na 63:67 po třetí čtvrtině, na čemž se hodně podílela famózní smeč Satoranského, která tým nabila energií.

Radující se Srb Zoran Erceg.
Trenér české reprezentace Ronen Ginzburg během semifinálového střetnutí.

Veselý se rval pod košem, hecoval spoluhráče, mužstvo se nechtělo vzdát naděje na druhou senzaci po sobě. Jenže Bjelicova trojka s klaksonem + Teodosičův koš s faulem = 64:75, to vše sedm minut před koncem.

Tohle už bylo příliš, jakkoli Satoranský a spol. stále bojovali a právě český rozehrávač s kamarádem Veselým vymysleli další luxusní akci zakončenou smečí.

Srbové, již v závěru odskočili ve skóre, tedy slaví postup, Češi přepínají motivaci od medailí k olympijské kvalifikaci.

Srbsko - Česko 89:75 (21:21, 45:42, 67:63)

Nejvíce bodů: Erceg 20, Raduljica 16, Bjelica 14, Teodosič 12 - Veselý 23, Satoranský 20, Schilb 11. Rozhodčí: Christodulu (Řec.), Latiševs (Lot.), Mogulkoc (Tur.). Fauly: 21:21. Trestné hody: 24/20 - 18/13. Trojky: 7:6. Doskoky: 33:29.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...