Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko okouzlilo a v Ostravě by mohlo pořádat také krasobruslařské mistrovství světa

Sport

  16:28
OSTRAVA - Krasobruslařské mistrovství Evropy se v České republice uskutečnilo po 18 letech, na další vrcholnou akci by však fanoušci nemuseli tak dlouho čekat. Závodníci, diváci i zástupci Mezinárodní bruslařské unie byli s průběhem akce v Ostravě maximálně spokojeni a tak je možné, že se Češi budou v brzké době ucházet o další šampionáty. Vyloučeno ani není, že se pokusí získat pořadatelství mistrovství světa, které se naposledy konalo na českém území v Praze v roce 1993.

Mistrovství Evropy v krasobruslení, závěrečná exhibice, 29. ledna v Ostravě. Vanessa Jamesová a Morgan Cipres z Francie. foto: ČTK/AP

„Zeptejte se mě za dva měsíce, teď jsme všichni strašně unaveni. Ale renomé ostravských pořadatelů je fantastické a zázemí pro bruslaře skvělé. Je to asi jedna z mála hal v Evropě s takovým komfortem,“ uvedla předsedkyně Českého krasobruslařského svazu Věra Tauchmanová k možné další kandidatuře.

V moravskoslezské metropoli totiž byli závodníci ubytováni v hotelu v bezprostřední blízkosti arény, která má v komplexu vedle hlavní ledové plochy i tréninkovou a maximálně vyhovující je také další zázemí. „Lidé jsou ochotní, publikum skvělé a to vše nás inspiruje, abychom o to další a ještě větší mistrovství žádali,“ přiznala Tauchmanová.

Mistrovství Evropy v krasobruslení, závěrečná exhibice, 29. ledna v Ostravě....
Mistrovství Evropy v krasobruslení, závěrečná exhibice, 29. ledna v Ostravě....

Její slova potvrdil i nejlepší český krasobruslař současnosti Michal Březina. „Bylo to jedno z nejlepších mistrovství, které jsem zažil. Samozřejmě, že jsou místa, která by se s Ostravou dala srovnávat, ale já jsem tady nezažil, že by se něco stalo a šlo to mimo kontrolu organizátorů. Všichni si libovali, jak to tady je pohromadě. Myslím, že se tady šampionáty mohou konat vícekrát než jednou za osmnáct let,“ podotkl Březina.

Čeští pořadatelé počítají s tím, že by se případně i další akce konala v Ostravě. V Praze podobný komfort nemají k dispozici. U multifunkční O2 areny například není tréninková hala. Navíc v Ostravě krasobruslení podporují i město a kraj.

Brusle teď nechci ani vidět. Mezi mnou a diváky byla černá energie, řekl Březina

„Mistrovství světa by bylo krásné, ale já jsem realista. Kdybychom se o něj rozhodli žádat, museli bychom asi předtím zorganizovat například juniorský šampionát, kde bychom dokázali, že i v tomto smyslu jsme akci schopni udělat,“ řekl prezident organizačního výboru Stanislav Žídek. Juniorské MS se v Ostravě konalo již v roce 2003.

Pokud by Češi ve hře o přidělení MS neuspěli, není vyloučeno, že se pokusí získat opět kontinentální šampionát. Například v Záhřebu se konal v letech 2008 a 2013, takže by Ostrava mohla mít šanci dříve než za 18 let. Momentálně jsou určeni pořadatelé na další dva roky: příští rok se ME uskuteční v Moskvě a v roce 2019 v Minsku.

Autor:

Byt 3+kk, 49 m2
Byt 3+kk, 49 m2

Tylova, Plzeň - Jižní Předměstí
12 500 Kč/měsíc