Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Soupeřky mají desetkrát víc seskoků. Přesto se Češka stala mistryní Evropy

Sport

  14:38
Česká republika je na soutěžích v klasickém parašutismu vždy obávaným soupeřem. Svou pověst si potvrdila i na víkendovém evropském šampionátu v Bulharsku. Závodníci z Dukly Prostějov mají ve svých řadách absolutního mistra Evropy Jiřího Gečnuka, mistra v individuální akrobacii Libora Janouška, juniorského mistra Petra Chládka a nyní i mistryni Danielu Macichovou.

Daniela Macichová při seskoku. foto: Martina Černotová, Lidovky.cz

Pro Macichovou se celé závody vyvíjely skvěle, neskočila jedinkrát špatně a suverénně porazila soupeřky, které měly natrénováno podstatně víc. K nule, tedy bodu uprostřed matrace o průměru dvou centimetrů se dostávala nejblíž ze všech zúčastněných žen.

Daniela Macichová

Daniela Macichová se parašutismu věnuje od roku 1994, tedy 21 let. Oba její rodiče jsou parašutisté, proto pro ni byly začátky téměř dané, už jako malá jezdila s rodiči po letištích a pohybovala se mezi padáky. Titul mistryně Evropy je pro ni zatím největším úspěchem, jednou se na mistrovství světa umístila čtvrtá, k medailové příčce chyběl jen malý kousek...

„Ruský trenér jen kroutil hlavou, jak je možné takového výkonu dosáhnout s tak malým počtem tréninkových seskoků. Dvě české parašutistky měly letos pouze asi třicet tréninkových seskoků, kdežto vítězné Rusky desetkrát tolik! Danka Macichová měla letos celkem asi sto seskoků v tréninku a na závodech v Česku,“ řekl Jiří Blaška.

„Těžko říct, čím to bylo. Na závodech těsně předtím se mi nedařilo. Někdy jdou výsledky nahoru, jindy zase dolů. Bylo to zvláštní. Sama se ptám, jak je to možné, že si někdo drží formu po celý rok, u někoho se to střídá... Teď to vyšlo,“ řekla serveru Lidovky.cz Macichová, pro kterou je titul mistryně Evropy po jednadvaceti letech skákání největším úspěchem.

Čerstvá mistryně Evropy.
Dopad při ME.

„Chtěla bych samozřejmě pokračovat dál v tom, co mě baví. Trénovat a jezdit na závody. Pokaždé si ale říkám, že je to nejspíš poslední sezona. Tento sport je hodně o finanční situaci. Tak si říkám, že už se znovu třeba nesejdeme, ale nějak to zatím vždy vyšlo,“ nechtěla Macichová moc mluvit o budoucnosti, protože je vždy nejistá.

Česká reprezentace na ME v Bulharsku

Ženský tým: Lenka Vašková, Daniela Macichová, Irena Janoušková, Kateřina Špoková a Andrea Funková

Mužský tým: Jiří Gečnuk, Jindřich Vadmoch, Hynek Tábor, Miloslav Kříž, Libor Jiroušek

Junioři: Petr Chládek, Ondřej Žák

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.