130 let

Karolína Plíšková | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Češky budou ve Švýcarsku favoritky. Plíšková si Hingisovou nepřeje

B. J. King Cup
  •   13:30
PRAHA - S vědomím role favoritek odletěly české tenistky na semifinále Fed Cupu. Obhájkyně titulu čeká o víkendu v Lucernu souboj se Švýcarkami, z jejichž sestavy vypadla kvůli zranění světová desítka Belinda Bencicová.

„Je to pro švýcarský tým docela velké oslabení. Dovolím si říct, že když předtím byli oni lehkými favority, tak se to otočilo k nám, že lehkými favority jsme my. Ale i tak to bude velmi těžké,“ řekl kapitán Petr Pála na pražském Letišti Václava Havla.

Českou jedničkou je při neúčasti dřívějších opor Petry Kvitové a Lucie Šafářové hrdinka poslední dvou fedcupových duelů Karolína Plíšková. Světovou osmnáctku ve výběru doplňuje trio Barbora Strýcová, Denisa Allertová a Lucie Hradecká.

Pála kvůli aktuální situaci nenominuje na Fed Cup Kvitovou i Šafářovou

Podle Plíškové neúčast talentované Bencicové výrazně změnila poměr sil. „Je to moje kamarádka, nepřeju jí nic špatného, ale pro nás je to pozitivní zpráva. Předtím to bylo vyrovnané a teď jsme lehce větší favoritky,“ míní Plíšková, od níž se před odletem o neúčasti Bencicové dozvěděla čerstvá třicátnice Strýcová. „Je to pro nás trošičku výhoda, ale je to Fed Cup, v něm každý může překvapit. Připravíme se a snad to zvládneme. Stejně to bude hrozně moc těžké,“ řekla Strýcová.

Švýcarky mají zatím v sestavě Timeu Bacsinszkou (17. v žebříčku WTA), světovou jedničku ve čtyřhře Martinu Hingisovou a Viktoriji Golubicovou (129.). Náhradou za Bencicovou by se nejspíše mohla stát Stefanie Vögeleová (116.).

„Bacsinszká je sedmnáctá hráčka světa, loni mohla usilovat o Masters. Na tu si musíme dát velký pozor, protože si myslím, že bude v dobré formě,“ řekl Pála a nechtěl spekulovat, kdo bude plnit roli švýcarské dvojky. „To je jejich starost,“ uvedl.

Bude hrát Hingisová i dvouhru?

Trochu se nabízí spekulace, zda se stejně jako loni proti Polkám ve dvouhře neobjeví bývalá světová jednička Hingisová. Pětatřicetiletá tenistka se po návratu na dvorce soustředí pouze na čtyřhru a je v ní znovu první na světě.

„Nevím, jak na tom je, to záleží na nich,“ komentoval to Pála. Plíšková při zmínce, že by mohla hrát Hingisová dvouhru, tlumeně křikla: „Jéžiš, to bych nechtěla.“ Proč ne? „Všichni by to brali, že už nehraje, je stará a hraje jenom debla, ale já si myslím, že tenis umí dostatečně na to, aby nás všechny mohla potrápit,“ vysvětlila.

Kapitán českých tenistek Petr Pála.
Český tenisový pár Barbora Strýcová - Karolína Plíšková.

Tenistky minulý týden převážně hrály se svými kouči v Česku. „Dva týdny jsem se trénovala doma a jsem připravená,“ hlásila Plíšková, která by měla být jasnou jedničkou. Dvojkou se nejspíše stane Strýcová, jež letos hraje ve formě.

O nominaci na jednotlivé zápasy se Pála rozhodne až během týdne. „Něco v hlavě mám, ale ještě jsme si nezkusili povrch a jak lítají míče. Hlavně ať jsou všechny zdravé a výběr bude příjemnější, když budou všechny v pohodě,“ přeje si.

Poprvé si český tým vyzkouší halu na výstavišti v Lucernu v pondělí odpoledne. V pátek je losování, v sobotu se hraje od 13:00 a v neděli od 12:00.

Autor: ČTK