130 let

Roman Kreuziger | foto: Reuters

Kreuziger před prvním vrcholem sezony: Lépe jsem se připravit nemohl

Sport
  •   14:01
VALKENBERG (Nizozemsko) - První vrchol sezony má před sebou cyklista Roman Kreuziger. V neděli pojede v Nizozemsku prestižní Amstel Gold Race, v příštím týdnu ho pak čekají další ardenské klasiky Valónský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych v Belgii.

"Už před sezonou jsem říkal, že to pro mě budou hodně důležité závody. Věřím, že budu v pohodě a prodám formu. Připravený jsem výborně, s trenérem jsme v týdnu ještě některé věci dolaďovali. Víc jsem udělat nemohl, nic jsme nezanedbali," uvedl Kreuziger na svém webu.  "Musím doufat, že se i štěstí trochu pootočí na mou stranu, stejně jako na stranu celého tým . Konečně by mělo být teplo, tak snad zažijeme normální cyklistiku," prohlásil.

Předchozí vystoupení na etapovém podniku Kolem Bakicka mu nevyšlo podle představ. Místo plánovaného umístění v první desítce obsadil 18. místo se ztrátou čtyř minut na vítězného Kolumbijce Naira Quintanu. "Ve čtvrté etapě jsem udělal chybu. Málo jsem se oblékl a podchladil se. Chytil jsem ztrátu a bylo jasné, že už nemám šanci na výsledek v celkovém pořadí," uvedl šestadvacetiletý český jezdec.

"Už jsem vyrostl z toho, abych si dělal hlavu z každého nezdaru"

"Nebyla to tragédie. Už jsem vyrostl z toho, abych si dělal hlavu z každého nezdaru. Vím, kde jsem chyboval, zaplatil jsem za to, ale celkově mi Baskicko pomohlo k dalšímu růstu," míní. V neděli v Nizozemsku bude lídrem stáje Saxo-Tinkoff, v dalších dvou závodech v Belgii se objeví i španělská hvězda dánské stáje Alberto Contador. "Během závodu uvidíme, kdo z nás na tom bude líp. Nemáme problém se spolu dohodnout," uvedl Kreuziger. Ze všech tří klasik se mu nejvíce zamlouvá hned ta první dlouhá 251 km.

"Amstel se mi hodně líbí, je to pořád doleva, doprava, hodně kopců. Konec závodu dobře známe z loňského mistrovství světa, ale ten okruh je lehce změněný. Cíl není úplně na kopci na Caubergu, ještě to trochu natáhli," řekl český jezdec, jenž dojel v roce 2010 do cíle ve Valkenburgu na pátém místě. Jako favority jmenoval mistra světa Belgičana Philippa Gilberta a Slováka Petera Sagana, který jezdí ve výborné formě. "Ale těžko se to dopředu říká, protože tyhle klasiky může vyhrát dvacet lidí," konstatoval.

Autor: ČTK