130 let
Česká plavkyně (prsařka) Petra Chocová (vpravo) a Irka Sycerika McMahonová

Česká plavkyně (prsařka) Petra Chocová (vpravo) a Irka Sycerika McMahonová | foto: ČTK

Český i světový rekord překonán. Chocová navíc prošla do finále

Sport
  •   18:55
BARCELONA - Petra Chocová zaplavala na mistrovství světa v semifinále závodu na 50 metrů prsa český rekord 30,31 sekundy a postoupila do finále. Vlastní maximum z letošního května zlepšila o plné čtyři desetiny a do nedělního boje o medaile prošla celkově pátým časem. Pro českou výpravu je to v Barceloně druhá finálová účast, Simona Baumrtová byla šestá na 100 metrů znak.

Vedle českého padl v semifinále i světový rekord, šestnáctiletá Litevka Ruta Meilutyteová zlepšila maximum Rusky Julije Jefimovové z rozplaveb o tři desetiny na 29,48. Do dnešního dne byla čtyři roky rekordmankou Jessica Hardyová z USA časem 29,80.

Loňská mistryně Evropy na této trati Chocová zrychlila o plných 46 setin oproti rozplavbě. "Je to masakr. Já jsem za poslední rok dala dolů asi devět desetin. Na padesátce, v mém věku, v takovém světovém čase..., to je, myslím, hodně dobré," řekla Chocová Radiožurnálu.

"Poslední dobou se mi tak trochu ověřuje, že když si vezmu fungl nové plavky, jsou z toho české rekordy. Na rozplavbu jsem si proto vzala staré, abych v semifinále šla v nových, tak uvidíme. Ještě tu mám jedny nové. Medaile bude zítra určitě v čase pod 30 sekund," poznamenala Chocová.

Ve svém semifinále dohmátla Chocová jako třetí za Meilutyteovou a Jefimovovou, jež byla o dvě desetiny pomalejší než při dopolední rekordní rozplavbě. Ruská vítězka páteční dvoustovky vydržela v čele tabulek necelých osm hodin. Její pokořitelka už v Palau Sant Jordi vylepšila světový rekord podruhé, dokázala to i v semifinále na dvojnásobné trati.

Franklinová má pátou zlatou medaili

Missy Franklinová pokračuje ve sběru titulů a pátou zlatou medaili získala na znakařské dvoustovce. V počtu triumfů na jednom šampionátu se vyrovnala rekordmankám Tracy Caulkinsové z USA (1978) a Australance Libby Trickettové (2007). Osmnáctiletá Američanka už v Barceloně ovládla poloviční trať, kraulařskou dvoustovku i štafety na 4x100 a 4x200 metrů volný způsob.

Jen o jeden titul méně má na kontě její šestnáctiletá krajanka Katie Ledecká. Čtvrté zlato získala na trati 800 metrů volný způsob a stejně jako na nejdelší patnáctistovce ozdobila triumf světovým rekordem. Časem 8:13,86 vylepšila výkon Britky Rebeky Adlingtonové z olympiády v Pekingu 2008 o 24 setin sekundy. Královna dlouhých tratí má titul i ze čtyřstovky a štafety na 4x200 metrů.

Kraulařský sprint na 50 metrů potřetí za sebou opanoval brazilský světový rekordman Cesar Cielo Filho, na motýlkářské padesátce byla nejrychlejší Jeanette Ottesenová Grayová z Dánska. Jihoafričan Chad le Clos vyhrál stovku motýlkem a navázal na titul z dvojnásobné trati.

Autor: ČTK